Így változhat a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény

WA

2012. május 21., hétfő 16:31

Módosítaná a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (Nyacsa) számára.
A Magyar Nemzet korábbi értesülései szerint ötmilliárd forintos hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a BRFK az Aegon nyugdíjpénztárral szemben. Két másik cég, az Erste és az AXA önkéntes és magánnyugdíjpénztár ügyében hatáskör és illetékesség okán a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség dönthet.

A parlament honlapján olvasható iromány indoklása szerint a javaslattal elkerülhetővé válik, hogy a 2011. évi visszalépéshez hasonlóan az eszközérték változásából adódó kockázatokat és esetleges veszteséget a Nyacsa, illetve közvetetten a magyar állam viselje.

A javaslat alapján a magánnyugdíjpénztáraknak a visszalépés során az átadásra kerülő követelések értékét 2012. október 12-ig kell állampapírban és pénzben átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A követelésnek legalább a visszalépő tag – 2012. május 31-ei értéknapon fennálló – portfólióján belüli állampapíraránynak megfelelő részét kell állampapírban teljesíteni. Az átadott állampapírok az értékpapírszámlán történő jóváírás napján a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tulajdonába kerülnek.

A hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítását a pénztáraknak 2012. május 31-ig el kell végezniük. Mivel a 2012. április havi inflációs ráta csak 2012. május közepén, a 2012. május havi inflációs ráta pedig csak 2012. június közepén áll rendelkezésre, így az elszámolás biztosíthatósága érdekében a hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítása során az elszámolási időszak utolsó két hónapjára a március havi inflációs rátát kell alkalmazni – áll az indoklásban.

A törvény a kihirdetést követő napon lépne hatályba.

Rendkívül drága és felesleges kísérlet volt a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése, a felesleges működési kiadások és az elmaradt haszon együttes összege 850 milliárd forintot tesz ki – mondta Selmeczi Gabriella és Gaál Szabolcs Barna, akik a magánnyugdíjpénztárak működésének átfogó elemzéséről számoltak be.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.