III/III-as módszerekkel listázza az embereket a Fidesz

MN

2018. április 4., szerda 18:05, frissítve: csütörtök 07:25

A Fidesz pártigazgatójának nevét viselő Kubatov-listáról már szinte mindenki hallott, bár a szimpatizánsok adatait tartalmazó adatbázis valódi természetéről keveset lehet tudni. A Hír TV birtokába került dokumentumból az derül ki, hogy helyben a kampánygépezet nem ismer határokat: Sopronban egészen részletes és kényes adatokat is összeírtak egyebek mellett papokról, lelkészekről, de lényegében bárkiről, akit hasznosnak vélnek.

A vélhetően 2014-ben, egy fideszes jelölt számára – szerepel a táblázatban egy tegező formában íródott megjegyzés, hogy „indulsz a választáson” – készült gyűjtésben a Sopronban és környékén élő embereket listázta a Fidesz annak alapján, hogy mennyire lojális a párthoz, milyen kapcsolati rendszere van, és milyen haszonnal járhat a beszervezése a kampány szempontjából.

A dokumentumban a név mellett feltüntetik az adott személyről alkotott sommás véleményt, egyebek között azt, hogy hány embert ismer, milyen a politikai beállítottsága, majd következik a módszer, amivel szóra bírható, meggyőzhető az illető. Legvégül pedig ott vannak a kiszemelt „célpont” személyes adatai, elérhetőségei. Több helyen nem szerepel telefonszám, csak egy Ákos nevű férfit jelölnek meg kapcsolattartóként – aki valószínűleg Csiszár Ákos, a Fidesz–KDNP helyi képviselője.

 

A lista a papokkal kezdődik: Sopron egyik plébánosa például a fideszes tanácsadó szerint nagyon kedves ember, de a fiatalokkal nem ért szót, és „ajánlkozó beszélgetésben lehet megnyerni suttogó támogatásra”. Ugyanerre a célra lehetne használni egy hittantanárt. Az evangélikus templomszolga sokakkal beszél „az egyszerűbb rétegből”, ezért arra lehetne használni, hogy elmondja, mi az emberek igazi véleménye. Csak „vigyázni kell vele”, mert „annál okosabb, mint aminek először látszik” – figyelmeztet az ismeretlen szerző.

A harmincas réteget kívánta megnyerni a Fidesz a Strokes zenekarral, azzal a módszerrel, hogy „zenei fellépések ügyéből kiindulva” érdemes megkeresni és megnyerni, szintén „suttogó támogatásra”. Az idősekhez az egyik idősotthon szakmai vezetőjén keresztül vezet az út – derül ki a dokumentumból. F. Éva a Fidesz szerint „hathat a bentlakókra, mert sok emberrel találkozik”, de a beszervezésnél ne legyen ott F. Gyula, mert „már rég elváltak”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
 

Egészen furcsa az „állandó ácsorgó ember a Templom utcában”, a szerző szerint ő „a proli réteg egyik fő alakja, aki sokakkal beszélget. Nem mindegy, hogy mit terjeszt. A Cs. Máté embere. Figyeli az épületeit.” Az ácsorgó emberrel szemben pénzes, befolyásos emberekkel találkozik az egyik helyi lelkész, esperes, bár az a „baj” vele, hogy nem eléggé fideszes, így „ne a politika, hanem a közös ügyek legyen a középpontban” – tanácsolja az ismeretlen listakészítő.

Mindezekből kirajzolódik a kormánypárti módszer és elvárás: indirekt módon kell megkeresni a véleményvezérnek titulált személyeket, a bizalmukba férkőzni, és végül rávenni őket, hogy maguktól terjesszék a fideszes üzeneteket. Vélhetően ellentételezésben sem részesültek az érintettek, akiket sikerült beszervezni. Hasonló módszerekkel az állampárt dolgozott, és a fenti lista felépítését is láthatta már, aki olvasott régi állambiztonsági aktákat.

 

A Hír TV igyekezett megtudni, ki tud arról, hogy megpróbálták beszervezni négy évvel ezelőtt, illetve van-e tudomása arról, hogy 2018-ban még mindig szerepel valamilyen adatbázisban. H. István városplébános valószínűnek tartja, hogy szerepelhetett a neve egy hasonló listán. Az egyházi méltóságot az összesítésben szereplő telefonszámán érték el, és egyáltalán nem volt meglepődve, amikor közölték vele, miért keresik. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy sikerült-e őt is beszervezni a kampányba.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.