Ilyen a pártállamban sem volt: tiltakozás az ügyvédek elleni támadások miatt

2018. március 20., kedd 16:30

El a kezekkel a védőktől, a politika hagyja békében dolgozni az ügyvédeket! – követelte a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Bánáti János. A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke azután fogalmazta meg tiltakozását, hogy a napokban több kormánypárti politikus: Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselő és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium jelenlegi parlamenti államtitkára is személyében támadta Bárándy Pétert.

Az ügyvéd – aki a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere volt – jelenleg a 2015. szeptemberi röszkei zavargások egyik résztvevőjének, Ahmed H. védője. A férfit március 14-én – megismételt eljárásban – nem jogerősen 7 év fegyházra ítéltek terrorcselekményért. A kormánypárti politikusok ezt követően keltek ki Bárándy Péter ellen, és szólították fel Karácsony Gergelyt, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét: „hívja vissza Ahmed H. védőügyvédjét”. Zsigó Róbert azt is felvetette: „Ki fizeti a védőt, csak nem Soros György”? Völner Pál pedig „a politikai erővonalból” vonatta volna ki az ügyvédet a jogállamiság nevében.

Bánáti János megdöbbentőnek tartja ezeket a politikai nyilatkozatokat, amelyek a védőügyvédek alaptörvényében, a demokrácia szabályai szerint biztosított munkáját vonják kétségbe. – A védői tevékenység filozófiáját – mai napig ható érvénnyel – Király Tibor professzor, a magyar büntetőeljárás-jog „megalapozója” foglalta össze még 1962-ben, tehát az 1956-os megtorlások időszakában. E szerint a védő azért van, hogy a büntetőeljárásban ellensúlyt képezzen az ellen a jogállamban is rettentő teher ellen, amely – a nyomozó- és vádhatóság, a rendőrség és az ügyészség képviseletében – ránehezedik egy személyre, a vádlottra – hangsúlyozta Bánáti János, aki szerint 2018-ban végképp elfogadhatatlan kétségbe vonni az ügyvédek szerepét. Hozzáfűzte: még a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető tömeggyilkosoknak is joguk van a tisztességes eljáráshoz és azzal együtt a védelemhez, legyen az ügyvéd akár megbízott, akár kirendelt. – A védők munkája a törvény szerint is kizárólag a terhelt érdekében álló körülmények feltárására irányulhat, a hatóságok, a bíróság is teszi a dolgát, és természetesen hibázhat is, de ha kiiktatnák az igazságszolgáltatásból a védőket, akkor veszélybe kerülne a jogállam, fennállna az ártatlanok elítélésének veszélye.

Az ügyvédnek tehát védence irányában elfogultnak kell lennie, de ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy egy védőt bármilyen módon is azonosítani lehetne a vádlottal, sem érzelmi, sem politikai alapon semmilyen súlyú bűncselekmény esetén sem – szögezte le a kamarai elnök, aki szerint a MÜK elnökeként tiltakoznia kell az ügyvédi hivatásnak ilyen mértékű félremagyarázása, megsértése ellen. – Az alaptörvényben rögzített jog, hogy a védő félelem és fenyegetettség nélkül végezhesse a feladatát. Bárándy Péter jottányit sem lépett túl ügyvédi feladatán, amihez semmi köze annak, hogy ő korábban miniszter volt. Sok százra tehető azon ügyvédek száma, akik korábban politikusként, rendőrként, ügyészként dolgoztak – emelte ki Bánáti János.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Maga Bárándy Péter a személyét támadókról lapunknak korábban azt mondta: „Nem pszichiáter vagyok, hogy ezeket az embereket a problémáikkal kezelni tudjam”. Az 1974 óta jórészt védőként tevékenykedő ügyvéd szerint pályafutása alatt soha nem vetemedett arra a politika, valamelyik politikai tényező, egy magát politikusnak képzelő személyiség, hogy véleményt formáljon: egy ügyvéd kit védhet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.20.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.