Ilyenre a Titanic óta nem volt példa + Videó

NT

2012. január 21., szombat 13:45

Az Egyesült Államokban pert indítanak a múlt héten szerencsétlenül járt olasz óceánjáró amerikai utasai az üzemeltető ellen. Utasonként 160 ezer dollár, nagyjából 37 millió forint kártérítést követelnek. A hajózási társaság ellen az olasz fogyasztóvédelem is vizsgálatot indított. A roncsok átvizsgálása pénteken megszakadt, mert a hajótest elkezdett tovább süllyedni. A búvárok még 21 eltűntet keresnek.

Félnapos szünet után kezdődött újra a szerencsétlenül járt olasz hajó átfésülése, miután a roncs tovább dőlt és egyre mélyebbre süllyed a tengerben. Még mindig 21 eltűnt van, köztük egy 5 éves kislány és az édesapja. A mentőalakulatok szerint elképzelhető, hogy a többségük nem a hajó belsejében van, hanem a tengerbe veszett.

– Éjjel-nappal dolgozunk. A szárazon maradt részeket már teljesen átvizsgáltuk. A víz alatti részekhez úgy próbálunk meg eljutni, hogy lyukakat robbantunk a hajó falán. Egyetlen holttestet sem hagyunk a hajóban – mondta Filippo Marini, az olasz parti őrség szóvivője.


A Concordiát üzemeltető cég az áldozatok családjának állítólag már kifizetett majdnem félmillió dollár kártérítést. Azonban a túlélők is kártérítést akarnak. Amerikában és Olaszországban is alakultak pertársaságok. Az amerikai utasok fejenként 160 ezer dollárt, átszámítva 37 millió forintot akarnak.

– Húsz éve foglalkozom ilyen ügyekkel, még a most érintett cégekkel is volt már dolgom, de ilyen jogi esetre a Titanic óta nem volt példa – mondta Julio Ayala olasz ügyvéd.

A hatóságok egyelőre a kapitányt tartják felelősnek, mert szándékosan ment a megengedettnél közelebb a parthoz és a kiürítést is késve rendelte el. A hajón készült felvételek szerint a baleset után a kabinokba küldte az utasokat. A kapitányt eddig egyetlen moldáv utas vette védelmébe, aki szerint az evakuálási útvonalakat még oroszul is bemondatta.

Forrás: HírTV

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.