Ilyet még egy magyar kormány sem produkált

LM

2012. március 30., péntek 18:33, frissítve: péntek 18:47

Az államháztartás az uniós módszertan szerint 1204,6 milliárd forint többlettel zárt tavaly, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. A tárca kiemelte: az egyszeri tételek nélkül az államháztartási hiány – a vállalt 2,94 százalék helyett – 2,43 százalék lett, amely az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási siker.

A jövő év első felében csökkenhet az infláció 3 százalékra, az ország kockázati megítélésének javulása következtében pedig 2012 második felétől mérsékelten erősödhet a forint – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője csütörtökön. Bővebben>>>

Az NGM közleménye rámutat: a rendszerváltás óta Magyarországon még soha egyetlen kormány sem tudta államháztartási többlettel zárni az évet. Az tehát, hogy 2011-ben a kormány az államháztartást pozitív egyenleggel zárta, egy egészen kivételes helyzet, még akkor is, ha ebben néhány különleges intézkedés is szerepet játszott.

Jobb a kitűzött célnál

Az NGM közleménye emlékeztet arra: a kormány a múlt évre vonatkozó költségvetés elfogadásakor azt vállalta, hogy – az év közbeni egyszeri tételek nélkül – az államháztartási hiány 2,94 százalék lesz. Ennek fényében még jelentősebb, hogy a kitűzött célhoz képest mintegy fél százalékponttal kisebb hiánnyal zárt a büdzsé, 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudta tartani kormány a deficitet.

Az egykulcsos adó eredmény

Szerdán a GKI Gazdaságkutató „bizalmi válságról” beszélt, és 1,5 százalékos visszaesést prognosztizál az idei évre.  Bővebben>>>

Az NGM kiemelte: a tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány egyértelműen az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető. Az új rendszer negyvenezer új munkahelyet teremtett, mintegy 6 százalékos reálkereset-növekedést produkált, jelentősen javította a gyermekes családok anyagi helyzetét, és hozzájárult a gazdaság kifehéredéséhez. Az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető 60 milliárd forintos többletbevétel pedig hozzájárult a pénzügyi konszolidációhoz is.

A közlemény rámutat: a vártnál pozitívabb államháztartási hiány alakulását azért is tekinti a tárca jelentős előrelépésnek, mert sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a magyar kormány képes – az egyszeri tételek nélkül – az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartani.

Fegyelem

A tárca közleménye kiemeli: a 2011-ben elért 2,43 százalékos államháztartási hiány jelzésértékű arra vonatkozóan is, hogy a magyar kormány a kézben tartott, fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett 2012-ben is tudja teljesíteni a kitűzött 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos hiányt.

Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviseletének vezetője kedden kifejtette: olyan gazdaságpolitikát kellene folytatnia hazánknak, amely megerősíti az országba, illetve a gazdasági kormányzásba vetett bizalmat, biztosítja a fiskális fenntarthatóságot és javítja a befektetők megítélését az ország iránt. Bővebben>>>

Mint ismert hazánkat március közepén meszelte el az Ecofin, mely a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését jelenti, egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.