Íme a második cseh tankengedély!

Haraszti Gyula

2014. augusztus 31., vasárnap 16:58, frissítve: vasárnap 17:07

Miközben az orosz RIA hírtelevízió nemrég azt állította, Csehország kormánya nem tud magyarországi tankok importjáról, az mno.hu birtokába került újabb dokumentum is azt bizonyítja, több hivatalos engedélyt adtak ki a prágai hatóságok a magyar hadrendből kivont T-72-esek végfelhasználására.

Két cég is kapott engedélyt arra a cseh kormány illetékes hivatalától, hogy hadrendből kivont tankokat importáljanak Magyarországról – derül ki az mno.hu birtokába jutott újabb végfelhasználói engedélyből. Mint megírtuk, egy cseh társaság még májusban kapott jóváhagyást a cseh kereskedelmi és ipari minisztériumtól 58 hadrendből kivont, leromlott állapotú T-72-es harckocsi importjára. Ezenkívül azonban egy másik prágai cég is végfelhasználói engedélyt kapott a cseh kormány illetékes hivatalától további 22, felújításra szoruló T-72-es harckocsi beszállítására. Ezeket a harci járműveket információink szerint több mint 130 millió forintnak megfelelő cseh koronáért értékesítette tovább a cseheknek a magyar közvetítő, vagyis az Excalibur Defence Kft. A tankokat egy olyan prágai székhelyű társaság vásárolta meg, amely már korábban is vásárolt nagy mennyiségben páncélozott harci járműveket Magyarországról.

A tankok értékesítésének ügye azért került ismét napirendre, mert az orosz RIA hírtelevízió állítása szerint a cseh honvédelmi minisztérium szóvivője nekik úgy nyilatkozott: Csehország nem adott engedélyt tankok beszállítására Magyarországról. Portálunknak a cseh védelmi tárca az ügyben később nem kívánt nyilatkozni, ahogyan a cseh kereskedelmi és ipari minisztérium sem.

Az mno.hu által megszerzett dokumentumok viszont azt bizonyítják, a cseh hivatalos szervek adtak végfelhasználói engedélyt két esetben is, két különböző prágai cégnek a magyarországi tankok megvételéhez. Az egyik társaság vezetője portálunknak el is ismerte, hogy vásároltak a magyar tankokból, amelyek szállítása jelenleg folyamatban van a csehországi raktárak felé. Mint közölték, elsősorban az alkatrészek miatt vásárolták meg a járműveket, de azt sem zárták ki, hogy felújítva továbbadják a harckocsikat, ha lesz erre érdeklődés. Hangsúlyozták azonban: továbbértékesítésről csak az ehhez szükséges újabb engedélyek beszerzése után van lehetőség.

Fotó: MNO
Fotó: MNO

A hét végén az ügyben megszólalt a Csehországban élő Stefan Turay is, az Excalibur Defense Kft. vezetője. A vállalkozó badarságnak nevezte azt a korábban – vélhetően szintén az oroszok közvetítésével – már felmerült hírt, hogy a magyarországi tankok Ukrajnába mennek. Közölte: a vásárló csehországi cégek valószínűleg szétszedik az eszközöket, amelyek közül naponta hármat visznek át a Cseh Köztársaságba trélereken. Az Excalibur Defense Kft.-ről egyébként a sajtóban több helyen megjelent az is, hogy a számláját az orosz Sberbank magyarországi leánybankjánál vezeti. Az anyacég többségi tulajdonosa pedig Oroszország jegybankja.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.