IMF-megállapodás: választ várnak Mesterházytól és Verestől

2012. szeptember 21., péntek 15:00, frissítve: péntek 20:42

A Fidesz nyomatékosan kéri Mesterházy Attilát, az MSZP elnök-frakcióvezetőjét és párttársát, Veres János volt pénzügyminisztert, hogy a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén adjanak tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) 2008-ban kötött megállapodásról – közölte Selmeczi Gabriella.

A Fidesz szóvivője pénteken újságírók előtt azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ a szocialista politikusoktól, hogy a 2008-as IMF-megállapodás után miért csökkentek Magyarországon a bérek és a nyugdíjak, miért csökkent háromról két évre a gyes, és miért kellett általános, értékalapú ingatlanadót bevezetni. Selmeczi Gabriella szerint a tájékoztatásra azért van szükség, mert az akkori kormány nem részletezte, hogy valójában mit is tartalmaz a valutaalappal kötött megállapodás.

Így kerülhetjük el az IMF diktátumait

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már szeptember közepéig 329 milliárd forint értékben értékesített lakossági állampapírokat, így az idei tervek 95 százaléka teljesült. Ennek következtében könnyen lehet, hogy hazánknak nem lesz szüksége az IMF-megállapodásra, amelyet több nyilatkozat is alátámaszt.

Giró-Szász András kormányszóvivő korábban úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások elhúzódásának egyetlenegy oka lehet, hogy Magyarország túl jó a számai alapján. Az ország finanszírozhatósága kapcsán Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta, még egy jó ideig finanszírozni lehet a piacokról az országot, de ez a nemzetközi befektetői hangulat függvénye

Vizsgálat a korábbi IMF-megállapodásról

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy azt kezdeményezi, az általa vezetett gazdasági bizottság vizsgálja meg a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt, valamint Veres János akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták. Indoklásul az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozott, amely szerint 2008-ban „nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást”, mint ahogy az megtörtént.

Az IMF sikersztorinak nevezte a 2008–2009-es térségbeli tevékenységét, ami hazánk esetében a nyugdíjak csökkentését, a közszféra béreinek befagyasztását, valamint a gyes és a gyed idejének lerövidítését jelentette. Ugyanakkor Giró-Szász András szerint 3000 milliárd forintot köszönhet annak az államkassza, hogy most még nem született megállapodás az IMF-fel.

Az IMF-nél és az uniónál a kormány válasza

Rogán egyébként a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz az IMF-nek és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. A magyar kormány válasza egyébként már megérkezett az Európai Bizottsághoz, amelyet tanulmányoznak. Irina Ivascsenko, a valutaalap budapesti irodavezetője még szerdán tudatta, hogy az IMF megkapta a kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához.

Engednie kell a valutaalapnak

Varga Mihály csütörtök reggel úgy nyilatkozott: bízik benne, hogy pozitív válasz érkezik a magyar kormány IMF-nek szerdán elküldött levelére, és a tárgyalások megállapodáshoz vezetnek, de ehhez a valutaalapnak is engednie kell néhány kérdésben. A miniszter szerint van esély arra, hogy a levelében kifejtett intézkedések elegendőek a 2013-as költségvetésben tervezett hiánycél eléréséhez.

A költségvetési bizottság csütörtökön beterjesztett javaslata lehetőséget teremtene arra, hogy a kormány a költségvetés főszámainak változtatását javasolhassa, ha az IMF–EU-megállapodás azt szükségessé tenné. Közben Kövér László házelnök strasbourgi látogatásán azt mondta: az IMF/EU-támogatásnak csak gazdasági természetű feltétele lehet, politikai nem.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.