Indulhat a Budapest–Balaton bringaút építése

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2015. július 28., kedd 18:09, frissítve: hétfő 15:28

Először az Etyekig tartó szakasz lesz kész, ezt követi 2020-ig a teljes, 106 kilométeres túraút megépítése.

Völner Pál közlekedési államtitkár még évekkel ezelőtt – a 2012-es tavaszi Bringázz a munkába! projektindítón az MNO-nak jelentette ki először: megépül a fővárostól a Balatonig tartó kerékpárút. Azóta hallottunk a Székesfehérvárig tartó három, majd onnantól a Balatonig érő újabb három útvonalváltozatról, amelyek közül végre-valahára eldőlt, melyik a nyerő: a Budapest–Fehérvár szakaszra az Etyek felé indulót tartották legmegfelelőbbnek az illetékesek – a Balatonakarattyáig tartó teljes út pedig 106 kilométer hosszú lesz.

A tervezési munkákat, ahogy ez az ország más tájain létesítendő kerékpáros turisztikai infrastruktúrára is áll, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ fogta össze, és már csak egy utolsó kormány-aláírásra vár. Ha nem jön közbe semmi, az alábbi településeken keresztül 2020-ra lebiciklizhetünk a Balatonig:

Budapest – Budaörs – Törökbálint – Biatorbágy – Etyek – Gyúró – Tordas – Kajászó – Pázmánd – Nadap – Velence – Sukoró – Pákozd – Székesfehérvár – Szabadbattyán – Kőszárhegy – Polgárdi – Füle – Balatonfőkajár – Balatonakarattya.

A tervezett út mintegy nettó 4,3 milliárd forintba kerülhet a VS.hu összeállítása szerint.

A koordinációs központ a nyomvonal kiválasztása előtt egy igényfelmérést is végzett, amiből számára az derült ki, hogy a kerékpározók számára túrázás alkalmával a látványosság a legfontosabb, meglepő módon előzve még a biztonságot és a leküzdhető emelkedőket is. A vonal jórészt önálló kerékpárúton halad majd, illetve burkolt mezőgazdasági utakat is integrál a rendszer. Lakott területekre érve kis forgalmú utcákon lehet majd haladni, kétoldali kerékpársávon. A várhatóan népszerű túraút Budapest–Etyek szakaszát kezdhetik el először építeni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

EuroVelo 6

A központ ezenkívül dolgozik a 248 kilométeres Balaton-kör revízióján is, hatmilliárd körüli összegből azt teljesen kipofoznák.

A kezük alatt további munka még a budai Duna-parton is elhaladó EuroVelo 6-os számú kerékpárút ügyének rendezése, ez megvalósíthatósági tanulmányi szakaszban van. Legfőbb baja egyébként jelenleg a hézagosság, és hogy nem is ér el a déli határig, Mohácsnál véget ér. Az EuroVelo 6 Rajkától Budapestig tartó, 280 kilométeres szakasza 8,7 milliárd forintból jöhet ki. A fővárostól délre lévő szakasz 200 kilométeres úttal számol, költségvetése 6 milliárd forint lenne – közelebb kerülne a Dunához, távolabb a forgalmas utaktól.

Fotó: OpenStreetMap

Hogy Budapesten belül mi lesz az EuroVelo 6-ossal, az egyelőre tökéletesen homályos.

Forrás: MNO, Vs.hu

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.