Indulhat a közszolgálati felsőoktatás

tt

2012. július 12., csütörtök 23:36

Elfogadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2015-ig szóló fejlesztési tervét, amely az oktatás- és kutatás-fejlesztési elképzelések és az etikai követelmények mellett a katasztrófavédelmi képzés egységesítésére is kitér – közölte az oktatási intézmény csütörtökön.

A közlemény szerint a belügyi, a honvédelmi, valamint a közigazgatási és igazságügyi tárca közös fenntartásában működő egyetemen 2013-tól minden karon felmenő rendszerben ténylegesen megkezdődik a rendészeti, honvédelmi és civil közszolgálati életpályára felkészítő közös képzés. A jövőben a kormánytisztviselők továbbképzése, az ehhez kapcsolódó tananyagfejlesztés és a kutatás is kiemelt feladata lesz az intézménynek.

A fenntartói testület által elfogadott tervben szereplő célok között szerepel a katasztrófavédelmi és a nemzetbiztonsági intézet 2012. szeptemberi létrehozása, valamint a nemzetközi intézet elindítása. Mint írják, a fenntartók közös szándéka, hogy az NKE „a nemzeti diplomataképzés bázisa” legyen.

Sport és külföldi képzés

A fejlesztési tervben megjelölt cél továbbá a karok tananyagkiadásának összehangolása, egy egyetemi sport- és rekreációs központ létrehozása, a Bárka Színház egyetemi színpadi szerepének kialakítása és a külföldi részképzések lehetőségének megteremtése is. Az egyetem létesítményfejlesztését és beruházásait a következő években a Ludovika campus fejlesztése határozza meg; ott várhatóan 2014-ben kezdődhet az oktatás.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén január 1-jén jött létre a Rendőrtiszti Főiskola, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának integrálásával. A felsőoktatási intézmény június elején kulturális támogatási szerződést kötött a Bárka Színházzal, egyúttal a fenntartójává is vált. A megállapodás szerint a színház ősztől drámafoglalkozásokat tart az egyetemistáknak, részt vesz a hallgatók retorikai képzésében, és otthont ad az egyetemi színpadnak is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.