Ingatlanspekuláció áll a MÁV-székház eladása mögött? +Videó

Fónagy: A miniszter vizsgálja felül az elképzelést!

MNO

2009. február 25., szerda 11:52

A Fidesz megmagyarázhatatlannak tartja a MÁV-székház tervezett eladását, és azt követeli a közlekedési minisztertől, hogy sürgősen vizsgálja felül az elképzelést – mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: sajtóinformációk szerint a MÁV is azt tervezi, hogy a Budapest egyik legjobb pontján, az Andrássy úton lévő központi irodaépületét el akarja adni, és egy részben külföldi tulajdonban lévő „luxus-bérirodaházban” kívánja tevékenységét folytatni.

Fónagy János szerint megmagyarázhatatlan, hogyan meri megtenni a MÁV, hogy Magyarország mai helyzetében „kifejezetten ingatlanspekulációs célokból” eladja 100 éve használt, jól működő, a vasút céljainak megfelelő központját.A Fidesz ezért azt követeli közlekedési minisztertől, hogy „vizsgálja felül a luxusirodák bérlésére irányuló szándékot, és utasítsa a MÁV vezetőit, hogy ezt az elképzelést sürgősen vizsgálják felül” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: az épületet a sajtóhírek szerint 4-5 milliárdért akarják eladni vélhetően külföldi befektetőnek, majd évente 1-1,2 milliárd forintért bérelnének – részben külföldi tulajdonban lévő – luxusirodákat a Népliget sarkán.

Hangsúlyozta, hogy nem az Andrássy úton álló épület a bűnös a magyar vasút elmúlt években tapasztalt mélyrepüléséért, nem ezért nem tudnak tisztességes menetrendet készíteni, nem ezért kellett mellékvonalakat bezárni, és a magyar vasút sem azért hagyta magára a vidékieket, mert a központi iroda nem felel meg a 21. századi követelményeknek. Megjegyezte, hogy valamikor egy háromszor ekkora ország vasúti központjának is megfelelő volt az épület, és szerinte kizárólag a központi vezérkarban dolgozók kényelmét szolgálná az ingatlanváltás.

Az Orbán-kormány közlekedési minisztere úgy vélte, hogy ez a terv az egyik újabb jele annak, hogy az állam elhagyta szolgálati őrhelyét, és jól mutatja a jelenlegi kormány hozzáállását a magyar állami vagyon megőrzéséhez. Fónagy János szerint úgy tűnik, hogy Budapest fejlődését nem az itt lakók érdekei alapozzák meg, hanem „önző ingatlanfejlesztési profithajszolás”.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.