Ingatlanspekuláció áll a MÁV-székház eladása mögött? +Videó

Fónagy: A miniszter vizsgálja felül az elképzelést!

MNO

2009. február 25., szerda 11:52

A Fidesz megmagyarázhatatlannak tartja a MÁV-székház tervezett eladását, és azt követeli a közlekedési minisztertől, hogy sürgősen vizsgálja felül az elképzelést – mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta: sajtóinformációk szerint a MÁV is azt tervezi, hogy a Budapest egyik legjobb pontján, az Andrássy úton lévő központi irodaépületét el akarja adni, és egy részben külföldi tulajdonban lévő „luxus-bérirodaházban” kívánja tevékenységét folytatni.

Fónagy János szerint megmagyarázhatatlan, hogyan meri megtenni a MÁV, hogy Magyarország mai helyzetében „kifejezetten ingatlanspekulációs célokból” eladja 100 éve használt, jól működő, a vasút céljainak megfelelő központját.A Fidesz ezért azt követeli közlekedési minisztertől, hogy „vizsgálja felül a luxusirodák bérlésére irányuló szándékot, és utasítsa a MÁV vezetőit, hogy ezt az elképzelést sürgősen vizsgálják felül” – mondta a fideszes politikus. Hozzátette: az épületet a sajtóhírek szerint 4-5 milliárdért akarják eladni vélhetően külföldi befektetőnek, majd évente 1-1,2 milliárd forintért bérelnének – részben külföldi tulajdonban lévő – luxusirodákat a Népliget sarkán.

Hangsúlyozta, hogy nem az Andrássy úton álló épület a bűnös a magyar vasút elmúlt években tapasztalt mélyrepüléséért, nem ezért nem tudnak tisztességes menetrendet készíteni, nem ezért kellett mellékvonalakat bezárni, és a magyar vasút sem azért hagyta magára a vidékieket, mert a központi iroda nem felel meg a 21. századi követelményeknek. Megjegyezte, hogy valamikor egy háromszor ekkora ország vasúti központjának is megfelelő volt az épület, és szerinte kizárólag a központi vezérkarban dolgozók kényelmét szolgálná az ingatlanváltás.

Az Orbán-kormány közlekedési minisztere úgy vélte, hogy ez a terv az egyik újabb jele annak, hogy az állam elhagyta szolgálati őrhelyét, és jól mutatja a jelenlegi kormány hozzáállását a magyar állami vagyon megőrzéséhez. Fónagy János szerint úgy tűnik, hogy Budapest fejlődését nem az itt lakók érdekei alapozzák meg, hanem „önző ingatlanfejlesztési profithajszolás”.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.