Ingyenes nyelvvizsga – feltételekkel

MN

2017. november 7., kedd 08:20, frissítve: kedd 08:35

Az augusztusban megjelent kormányhatározat alapján az első nyelvvizsga megszerzésének anyagi szempontú támogatása jövőre lép életbe azok számára, akik egyrészt még nem töltötték be 35. életévüket, másrészt középfokú vagy felsőfokú vizsgára jelentkeznek – írja az Eduline.hu. Visszaigénylésről van szó, előre senki sem kaphatja meg a pénzt, mely elérheti a 35 ezer forintot, ami az emelt szintű nyelvi érettségi vagy a nyelvvizsga díjából adódik, és a tárgyévben érvényes minimálbér legfeljebb 25 százaléka.

A tervezet kiköti azt is, milyen nyelvek esetében jár a segítség, ezek: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn és a nemzetiségi nyelvek. A kedvezmény szaknyelvi vizsgákra is vonatkozik, ahogy részvizsgára is, tehát amikor vagy az írásbeli, vagy a szóbeli hiányzik.

Az Oktatási Hivatal szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a felsőoktatási hallgatók 17-20 százaléka nyelvvizsga híján nem jut hozzá a diplomájához. Hozzáteszik még, hogy minimum 60 százalékos eredményt kell elérni a vizsgán a díj visszatérítéséhez. A vizsgázónak kérelmeznie kell a díj visszautalását az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-nél, a nyelvvizsga-bizonyítványon szereplő dátumtól egy éven belül, utána már elveszti ennek lehetőségét. A kérelemről tizenöt napon belül döntenek majd.

 

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.