Ingyenes nyelvvizsga – feltételekkel

MN

2017. november 7., kedd 08:20, frissítve: kedd 08:35

Az augusztusban megjelent kormányhatározat alapján az első nyelvvizsga megszerzésének anyagi szempontú támogatása jövőre lép életbe azok számára, akik egyrészt még nem töltötték be 35. életévüket, másrészt középfokú vagy felsőfokú vizsgára jelentkeznek – írja az Eduline.hu. Visszaigénylésről van szó, előre senki sem kaphatja meg a pénzt, mely elérheti a 35 ezer forintot, ami az emelt szintű nyelvi érettségi vagy a nyelvvizsga díjából adódik, és a tárgyévben érvényes minimálbér legfeljebb 25 százaléka.

A tervezet kiköti azt is, milyen nyelvek esetében jár a segítség, ezek: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn és a nemzetiségi nyelvek. A kedvezmény szaknyelvi vizsgákra is vonatkozik, ahogy részvizsgára is, tehát amikor vagy az írásbeli, vagy a szóbeli hiányzik.

Az Oktatási Hivatal szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a felsőoktatási hallgatók 17-20 százaléka nyelvvizsga híján nem jut hozzá a diplomájához. Hozzáteszik még, hogy minimum 60 százalékos eredményt kell elérni a vizsgán a díj visszatérítéséhez. A vizsgázónak kérelmeznie kell a díj visszautalását az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.-nél, a nyelvvizsga-bizonyítványon szereplő dátumtól egy éven belül, utána már elveszti ennek lehetőségét. A kérelemről tizenöt napon belül döntenek majd.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.