Ingyenhitellel hódítaná meg a fiatalokat a kormány

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. szeptember 19., kedd 16:30, frissítve: kedd 17:09

Úgy tűnik, hogy a kormány azzal igyekszik megszólítani a fiatalokat, hogy jóval kedvezőbbé teszi a diákhitel feltételeit. Jó példa a közelgő választások előtti költekezésre, hogy a kabinet egy keddi bejelentés szerint nemcsak hogy kamatmentessé teszi a felsőoktatási tandíj fedezésére szolgáló diákhitel 2.-t, hanem növeli a bármilyen célra felhasználható diákhitel 1. keretét is. Utóbbi azért különös, mert amikor tavaly Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója interjút adott lapunknak, azon kérdésünkre, hogy tervezik-e megemelni a diákhitel havonta igényelhető legmagasabb összegét, a havi 50 ezer forintot, nemmel felelt.

Ehhez képest Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden azt is közölte: 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget. A diákhitel 2. kamatának elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. Ami pedig a diákhitel 1. kamatát illeti, az változatlanul 2,3 százalék marad. A diákhitel konstrukciójának felülvizsgálatát a kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas kezdeményezte. 

Ugyanakkor nem a mostani az egyetlen diákhitelt érintő bejelentés a közelmúltból. A kormány – demográfiai programjának részeként – májusban azt jelentette be: 2018-tól azok az édesanyák, akiknek diákhitel-tartozásuk van, már a várandósság harmadik hónapjától kérhetik törlesztési kötelezettségük felfüggesztését. Második gyermekkel való várandósság esetén a hiteltartozásuk felét, harmadik gyermek vállalása esetén pedig a teljes összegét elengedik. 

A Diákhitel Központ 2001. évi indulásától 2017. június 30-ig 355 589-en részesültek diákhitel 1.-ben, amelyből 177 532 szerződést már le is zártak. Diákhitel 2.-t 25 856 hallgatónak folyósított a társaság 2012 szeptembere óta, ebből eddig 1305-en zárták le szerződésüket.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.