Ingyenhitellel hódítaná meg a fiatalokat a kormány

2017. szeptember 19., kedd 16:30, frissítve: kedd 17:09

Úgy tűnik, hogy a kormány azzal igyekszik megszólítani a fiatalokat, hogy jóval kedvezőbbé teszi a diákhitel feltételeit. Jó példa a közelgő választások előtti költekezésre, hogy a kabinet egy keddi bejelentés szerint nemcsak hogy kamatmentessé teszi a felsőoktatási tandíj fedezésére szolgáló diákhitel 2.-t, hanem növeli a bármilyen célra felhasználható diákhitel 1. keretét is. Utóbbi azért különös, mert amikor tavaly Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója interjút adott lapunknak, azon kérdésünkre, hogy tervezik-e megemelni a diákhitel havonta igényelhető legmagasabb összegét, a havi 50 ezer forintot, nemmel felelt.

Ehhez képest Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden azt is közölte: 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget. A diákhitel 2. kamatának elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. Ami pedig a diákhitel 1. kamatát illeti, az változatlanul 2,3 százalék marad. A diákhitel konstrukciójának felülvizsgálatát a kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas kezdeményezte. 

Ugyanakkor nem a mostani az egyetlen diákhitelt érintő bejelentés a közelmúltból. A kormány – demográfiai programjának részeként – májusban azt jelentette be: 2018-tól azok az édesanyák, akiknek diákhitel-tartozásuk van, már a várandósság harmadik hónapjától kérhetik törlesztési kötelezettségük felfüggesztését. Második gyermekkel való várandósság esetén a hiteltartozásuk felét, harmadik gyermek vállalása esetén pedig a teljes összegét elengedik. 

A Diákhitel Központ 2001. évi indulásától 2017. június 30-ig 355 589-en részesültek diákhitel 1.-ben, amelyből 177 532 szerződést már le is zártak. Diákhitel 2.-t 25 856 hallgatónak folyósított a társaság 2012 szeptembere óta, ebből eddig 1305-en zárták le szerződésüket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.