Inkább leszerelte a kamerát az MTI

2018. március 17., szombat 14:02, frissítve: szombat 19:26

Pénteken írtuk meg: kamerával figyelik a Magyar Távirati Irodában dolgozó újságírókat, az eszköz elsősorban a külpolitikai rovatnál dolgozó kollégák ellenőrzését szolgálhatja. Márpedig, ahogyan arra egy volt MTI-s újságíró felhívta a figyelmünket, a külpolitikai rovatot érintette a legkevésbé az előző években lezajló kádercsere: ott többségében az intézménynél régóta dolgozó, a kormányt kritikusabban megítélő, több nyelven elboldoguló szakemberek dolgoznak. Úgy tudjuk, voltak, akik panasszal fordultak a vezetőséghez.

Kérdéseinkkel kerestük az MTI-t és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t is, azonban nem kaptunk választ. Ám egy, a birtokunkba kerülő levelezés bizonyítja, hogy a kamera létezik, de még nem helyezték működésbe, és nem térfigyelő, hanem biztonsági funkciója lett volna. Végül nem lesz, pontosabban nem ott lesz, mert a „félreértés” miatt inkább leszerelték, és áthelyezik a megfigyelni kívánt ajtó (egy vészkijárat) másik oldalára.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.