Interjú – aki ablakot nyitott képeivel a múltra + Képek

Paulik András

2011. december 12., hétfő 11:09

A közelmúltban járták be a tévéket és a Facebook-oldalakat a szenzációs fotómontázsok, amelyekben egy új fényképbe van beágyazva a régen megörökített látvány egy részlete. Ezen megkapó és meghökkentő alkotások atyjával, Kerényi Zoltánnal beszélgettünk.

- Hogyan jut egy fiatal építészmérnök eszébe, hogy sok-sok régi fotó helyszínét felkeresse és újra megörökítve a látványt a két képből egy montázst készítsen?

- Egy fiatal építésznek, jó esetben, sok minden eszébe jut. Engem folyamatosan foglalkoztat, hogy a hely összeköti a különböző korok eseményeit. A montázsok gondolata nagyjából 6 éve merült fel bennem, de akkor még nem lehetett ilyen sok, jó minőségű régi képet találni, mint most a Fortepan gyűjteményében.

- Pontosan hogyan készül el egy ilyen kép - melyek a lépések? Mennyi időt, energiát, szervezést igényel? Ez csak hobbi, vagy már több annál?

- Először a régi képnek kell meglennie. Olyat választok, amin látszik valami, ami össze tudja majd kötni a jelennel. Lehet ez egy ház homlokzata, egy szobor, de akár a táj is. Ezután, a régi képet magamnál tartva, felkeresem a helyszínt, és megpróbálom meghatározni a fotós pontos pozícióját. Ez eleinte nehézkesen és csak többé-kevésbé sikerült, de ma már könnyebben megy. Figyelni kell az apró részletekre, egy lépés oldalra és már más a perspektíva, sokszor le kell hajolnom, hogy a horizont jó helyen legyen, sőt van, ahol a földön kellett feküdni, és persze az sem mindegy, hogy milyen látószögű objektívet használok - és nekem ez igazán élvezetes. De az egész megmaradt hobbinak, nem érzek késztetést, hogy minden képről montázst készítsek.

A teljes cikk és a többi fotó ide kattintva érhető el.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.