Iránytű: A többség szerint nem létezik Soros-terv

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. október 20., péntek 10:35, frissítve: péntek 18:40

Megosztott a társadalom azzal kapcsolatban, hogy létezik-e a kormányzati kommunikáció fő üzenetévé emelt „Soros-terv”, de a relatív többség nem hisz benne – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készített kutatásából. A felmérés szerint a választók 43 százaléka mondta azt, hogy nincs valójában olyan terv, amit a magyar származású amerikai milliárdosnak tulajdonítanak. Valamivel kevesebben voltak – 39 százaléknyian –, akik úgy vélekedtek, hogy inkább létezhet a kormányzati kommunikációban megismert és veszélyesnek leírt terv.

Nem meglepő, hogy leginkább a kormánypárti szavazók „hisznek” abban, hogy önálló tervként lehet kezelni Soros György elképzeléseit, a Fidesz–KDNP bázisának kétharmada ugyanis így válaszolt. Ám még a kormányt támogató szavazók között is van 16 százalék, akik szerint nem létezik ilyen koncepció.

 

Az ellenzéki pártok szimpatizánsai már sokkal kétkedőbbek ebben a kérdésben. Legnagyobb arányban a Jobbik támogatói között vannak, akik elfogadják a kormány által sulykolt elképzelést, mégpedig 39 százaléknyian. Többen vannak azonban Vona Gábor pártjának szimpatizánsai között is, akik nem hisznek a Soros-tervben, 45 százalék válaszolt így. Az MSZP-s bázisnak már csak nagyjából ötöde tartja létezőnek Soros György tervét, a Demokratikus Koalíció (DK) támogatóinak 16, míg az LMP szimpatizánsainak 14 százaléka vélekedik így. Mindhárom párt szavazói esetében 60, illetve 70 százalék felett van azok aránya, akik nem fogadják el, hogy létezne a kormányzati kommunikációban állandóan használt elképzelés.

Egyértelműbb a kép annak kapcsán, hogy vajon szükség van-e nemzeti konzultációra is a kérdésben. A felmérés szerint a választók többsége – 57 százaléka – inkább rossz ötletnek tartja, míg 30 százalék inkább jónak. Érdekesség, hogy még a kormánypártok bázisában sem elsöprő a támogatottsága a konzultációnak. 57 százalékuk állt ki mellette, 29 százaléka a fideszes voksolóknak azonban nem tartja szükségesnek.

Az ellenzéki oldalon nagyobb az elutasítottsága a konzultációnak, mint amennyien a Soros-terv létezését vonják kétségbe. A jobbikosok 64, az MSZP-sek 69, az LMP-sek 86, míg a DK-s szavazók 92 százaléka vélekedik úgy, hogy nincs szükség a kiküldött kérdőívre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.20.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.