Iránytű: Egyre többen gondolják, hogy a Jobbik a Fidesz legfőbb kihívója

MN

2018. január 31., szerda 14:45, frissítve: szerda 16:07

Egyre többen gondolják úgy, hogy a Jobbik a Fidesz első számú kihívója – ez derül ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített januári felméréséből. A megkérdezettek 38 százaléka jelölte meg Vona Gábor pártját a legerősebb ellenzéki alakulatként, míg októberben még csak a válaszadók harmada. Jelentős, 13 százalék viszont azoknak az aránya, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad.

A többi pártot jóval kevesebben említették első számú kihívóként, a teljes népességben olyan alacsony ez az arányszám, hogy annál még a Fidesz egyeduralkodását is többen valószínűsítik. Az MSZP és a DK szavazói főképp egy baloldali összefogásban hisznek, körükben a Jobbik mint kihívó kevéssé jelenik meg. Nagy többségben a Jobbikot tartja a Fidesz legnagyobb ellenfelének a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik és az LMP szavazótábora is, de a fideszesek is ezt a pártot tekintik kihívónak. Így vélekednek a pártpreferenciájukat titkolók és a bizonytalanok is.

A választók 49 százaléka szerint a Fidesz is a Jobbikot tekinti legnagyobb ellenfelének. A megkérdezettek 12 százaléka az MSZP-t, öt százaléka a DK-t, kettő pedig a baloldali összefogást jelölte meg. A választók 42 százaléka szerint a kormánypárt Vona Gábort tekinti legádázabb ellenlábasnak, 21 százalékuk Gyurcsány Ferencet, hat százalékuk Karácsony Gergelyt, öt százalékuk Szél Bernadettet említette.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.31.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.