Iránytű: Félrevezető volt a nyugdíjas kampány

2017. szeptember 26., kedd 20:35, frissítve: kedd 21:50

Hatott az idős emberekre, hogy a kormány külön kampányt épített Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokról szóló mondataira, főként a Fidesz és a KDNP szavazói körében – ez derül ki a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből.

Emlékezetes, Vona Gábor korábban egy Facebook-bejegyzésében írt egy utcafórumáról, ahol – mint kifejtette – „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”. Úgy fogalmazott: „húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. A pártelnök azt is hozzátette, hogy minden tisztelete a szüleink és a nagyszüleink generációjáé, akinek pedig nem inge a bejegyzése, az ne vegye magára. A kormány erre kampányt épített, majd elkezdte felhívni az időseket és néhány kifejezést kiragadva úgy minősítette az esetet, mintha Vona Gábor minden nyugdíjast megsértett volna.

 

Az Iránytű Intézet kutatása szerint a többség hallott az ügyről, és a 60 év felettiek 59 százaléka sértőnek találta a politikus írását. Ugyanakkor, miután a cég munkatársai beolvasták a telefonba a Jobbik elnöke által írt teljes szöveget, a vélemény már megváltozott. Akkor az időseknek már csak 30 százaléka mondta azt, hogy a sértegetés volt Vona Gábor célja, míg 49 százalékuk szerint inkább a társadalom megosztottságára akarta felhívni a figyelmet.

 

A teljes szöveg ismeretében a megkérdezettek 56 százaléka gondolta félrevezetőnek a kormányzati kommunikációt, míg 25 százalék ezzel ellentétes véleményen volt. Az idősek esetében már mások az arányok, a 60 év felettieknek már csak éppen kevesebb mint a fele beszélt félrevezetésről, míg nagyjából harmaduk nem érzett ilyet. Az Iránytű elemzéséből az is kiderül, hogy a kormányzati kampány némileg sikeresebb volt a „nem szavazók” és a bizonytalanok körében, vélhetően azért, mert ők kevésbé tájékozódnak ilyen kérdésekben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.27.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.