Iránytű: Félrevezető volt a nyugdíjas kampány

Katona Mariann

Katona Mariann

2017. szeptember 26., kedd 20:35, frissítve: kedd 21:50

Hatott az idős emberekre, hogy a kormány külön kampányt épített Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokról szóló mondataira, főként a Fidesz és a KDNP szavazói körében – ez derül ki a Jobbikhoz közeli Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből.

Emlékezetes, Vona Gábor korábban egy Facebook-bejegyzésében írt egy utcafórumáról, ahol – mint kifejtette – „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”. Úgy fogalmazott: „húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. A pártelnök azt is hozzátette, hogy minden tisztelete a szüleink és a nagyszüleink generációjáé, akinek pedig nem inge a bejegyzése, az ne vegye magára. A kormány erre kampányt épített, majd elkezdte felhívni az időseket és néhány kifejezést kiragadva úgy minősítette az esetet, mintha Vona Gábor minden nyugdíjast megsértett volna.

 

Az Iránytű Intézet kutatása szerint a többség hallott az ügyről, és a 60 év felettiek 59 százaléka sértőnek találta a politikus írását. Ugyanakkor, miután a cég munkatársai beolvasták a telefonba a Jobbik elnöke által írt teljes szöveget, a vélemény már megváltozott. Akkor az időseknek már csak 30 százaléka mondta azt, hogy a sértegetés volt Vona Gábor célja, míg 49 százalékuk szerint inkább a társadalom megosztottságára akarta felhívni a figyelmet.

 

A teljes szöveg ismeretében a megkérdezettek 56 százaléka gondolta félrevezetőnek a kormányzati kommunikációt, míg 25 százalék ezzel ellentétes véleményen volt. Az idősek esetében már mások az arányok, a 60 év felettieknek már csak éppen kevesebb mint a fele beszélt félrevezetésről, míg nagyjából harmaduk nem érzett ilyet. Az Iránytű elemzéséből az is kiderül, hogy a kormányzati kampány némileg sikeresebb volt a „nem szavazók” és a bizonytalanok körében, vélhetően azért, mert ők kevésbé tájékozódnak ilyen kérdésekben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.27.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.