Iránytű Intézet: A Jobbik a Fidesz fő kihívója

2018. április 5., csütörtök 07:20, frissítve: csütörtök 10:46

A Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója a következő években a választópolgárok többsége szerint – derült ki az Iránytű Intézet március 21. és 24. között, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint míg a megkérdezettek relatív többsége (43 százalék) úgy vélekedik, hogy a Jobbik a nagyobbik kormánypárt fő kihívója, addig az MSZP–Párbeszéd szövetségről csak öt százalék gondolja ezt, viszont egy lehetséges MSZP–Párbeszéd–DK-együttműködésről már hét. Az LMP-t a megkérdezettek négy százaléka, a DK-t önállóan pedig három százalék értékeli így. A kutatásban részt vevők nyolc százaléka szerint nincs fő kihívó, vagyis a Fidesz–KDNP egyeduralkodó marad a következő években. A kérdést megítélni nem tudók aránya magas, 23 százalék volt.

 

A pártok és pártszövetségek szavazótáborai szerinti bontásban szintén a Jobbik vezet. A kormánypárti szavazók relatív többsége (32 százalék) a Jobbikot tartja fő kihívónak a következő években, míg 25 százalékuk bizonytalan, 13 százalékuk pedig azt vélelmezi, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad. A Jobbik támogatóinak 87 százaléka a Jobbikot, az MSZP–Párbeszéd szavazóinak 33 százaléka szintén a Jobbikot tartja fő kihívónak, és csupán 29 százaléka az MSZP–Párbeszédet. Az LMP híveinek 63 százaléka, a kisebb pártok (mint az Együtt, a Momentum vagy a Kétfarkú Kutya párt) szavazóinak 69 százaléka szintén a Jobbikkal azonosítja a fő kihívó szerepét. A pártszimpátiájukban bizonytalanok relatív többsége (44 százalék) szintén a Jobbikot jelölte meg első számú kihívóként.

Ugyanebben a márciusi időszakban az Iránytű felmérte a pártok támogatottságát, ez szintén a Jobbik előnyét tükrözi az ellenzéki táborban. Eszerint a teljes népességen belül a Jobbik 18 százalékkal stabilan a második legnépszerűbb párt a Fidesz–KDNP után, az MSZP–Párbeszéd támogatottsága pedig nyolc százalék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.05.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.