Iránytű Intézet: A Jobbik lehet a Fidesz legfőbb kihívója

MN

2017. december 14., csütörtök 14:30, frissítve: csütörtök 14:38

A választók 51 százaléka szerint a Jobbikot több szavazó támogatná egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogást. Utóbbit mindössze a választók 36 százaléka tartja erősebbnek – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet novemberi felméréséből.

A pártok táborait megvizsgálva kiderült, hogy a Jobbik szimpatizánsai mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az egyéb pártok, a felmérés idején még létező Együtt–Párbeszéd pártszövetség és a Fidesz–KDNP támogatói szerint is több szavazója lenne a Jobbiknak. A Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint az LMP szavazóinak abszolút többsége szerint ugyanakkor inkább a baloldal az erősebb. A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint az októberben mért 30 százalék után már a választók 36 százaléka tartja a Jobbikot a Fidesz első számú kihívójának. Októberben még a megkérdezettek 26 százaléka vélte úgy, hogy a Fidesz egyeduralkodó lesz a következő években, novemberre azonban ez az arány 14 százalékra csökkent. Az MSZP-t csak az összes megkérdezett 11 százaléka tekinti a legfőbb kihívónak, míg a megkérdezettek 21 százaléka nem tudott kihívót megnevezni.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának. A legnagyobb tartaléka az LMP-nek és a Jobbiknak van, a megkérdezettek 10-10 százaléka ugyanis Vona Gáborékat vagy az ökopártot említette második kedvencként. A felmérés alapján 24 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 21 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

A Momentum és az Együtt–Párbeszéd szavazóinak relatív többsége LMP-s másodpreferenciával bír, körükben a Jobbik alig jelenik meg második kedvenc pártként. A DK szavazói is megosztottak a másodpreferenciát illetően, de jellemzően más baloldali vagy liberális pártokra szavaznának másodsorban. Az MSZP szavazói között viszont már megjelenik kormánypárti, jobbikos és baloldali preferencia is. A Jobbik és a Fidesz–KDNP szavazótáborában a relatív többséget azok teszik ki, akiknek nincs másodlagos preferenciájuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.14.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.