Iránytű Intézet: A Jobbik lehet a Fidesz legfőbb kihívója

MN

2017. december 14., csütörtök 14:30, frissítve: csütörtök 14:38

A választók 51 százaléka szerint a Jobbikot több szavazó támogatná egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, mint egy baloldali pártokból álló összefogást. Utóbbit mindössze a választók 36 százaléka tartja erősebbnek – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet novemberi felméréséből.

A pártok táborait megvizsgálva kiderült, hogy a Jobbik szimpatizánsai mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az egyéb pártok, a felmérés idején még létező Együtt–Párbeszéd pártszövetség és a Fidesz–KDNP támogatói szerint is több szavazója lenne a Jobbiknak. A Demokratikus Koalíció, az MSZP, valamint az LMP szavazóinak abszolút többsége szerint ugyanakkor inkább a baloldal az erősebb. A Magyar Nemzet megbízásából készült felmérés szerint az októberben mért 30 százalék után már a választók 36 százaléka tartja a Jobbikot a Fidesz első számú kihívójának. Októberben még a megkérdezettek 26 százaléka vélte úgy, hogy a Fidesz egyeduralkodó lesz a következő években, novemberre azonban ez az arány 14 százalékra csökkent. Az MSZP-t csak az összes megkérdezett 11 százaléka tekinti a legfőbb kihívónak, míg a megkérdezettek 21 százaléka nem tudott kihívót megnevezni.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy a választók melyik pártra adnák le voksukat, ha a kedvencükre nem szavazhatnának. A legnagyobb tartaléka az LMP-nek és a Jobbiknak van, a megkérdezettek 10-10 százaléka ugyanis Vona Gáborékat vagy az ökopártot említette második kedvencként. A felmérés alapján 24 százalék nem szavazna, vagy elsődleges preferenciájában bizonytalan, míg 21 százalék biztosan nem szavazna másra, mint kedvenc pártjára.

A Momentum és az Együtt–Párbeszéd szavazóinak relatív többsége LMP-s másodpreferenciával bír, körükben a Jobbik alig jelenik meg második kedvenc pártként. A DK szavazói is megosztottak a másodpreferenciát illetően, de jellemzően más baloldali vagy liberális pártokra szavaznának másodsorban. Az MSZP szavazói között viszont már megjelenik kormánypárti, jobbikos és baloldali preferencia is. A Jobbik és a Fidesz–KDNP szavazótáborában a relatív többséget azok teszik ki, akiknek nincs másodlagos preferenciájuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.14.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.