Iránytű Intézet: A kormánypártok a legelutasítottabbak

2017. szeptember 7., csütörtök 09:07, frissítve: csütörtök 09:18

A Fidesz–KDNP a legelutasítottabb pártszövetség most Magyarországon – legalábbis ez derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készített kutatásából. A felmérés szerint a választók több mint negyede, 26 százaléka válaszolta azt augusztusban, hogy biztosan nem szavazna a jelenlegi kormánypártokra. Ez az arány egyébként megegyezik az előző hónap méréseivel, akkor is ugyanennyien nyilatkoztak így.

Az MSZP esetében viszont többen lettek azok, akik semmiképpen sem szavaznának rájuk egy választásokon. Júliusban 16 százalék vélekedett így, augusztusban viszont már 19 százalékra nőtt ez az arány. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szocialistákkal a sajtón keresztül üzengető Demokratikus Koalíció elutasítottsága jelentősen csökkent. Az előző hónapi 12 százalék után ezúttal már csak 7 százalék mond egyértelmű nemet a Gyurcsány Ferenc vezette pártra.

 

A parlamenti pártok közül a Jobbiknál is változás állt be, az elutasítottságuk emelkedett két százalékkal. Így az Iránytű legfrissebb mérésében augusztusban a választók 14 százaléka Vona Gábor pártját nevezte meg, amelyikre nem húzná be az ikszet. Az LMP esetében is mások a számok, ott pozitív az elmozdulás. Míg júliusban 3 százalékos volt az elutasítottságuk, múlt hónapban ez 1 százalékra csökkent.

Az úgynevezett másodlagos pártpreferenciát tekintve a Jobbiknak vannak a legnagyobb tartalékai. A legtöbben ugyanis – 12 százaléknyian – Vona Gáborékra szavaznának az eredetileg támogatott pártjuk helyett. Az MSZP szavazóinak 29 százaléka és a kormánypárti szimpatizánsok negyede is a Jobbikot nevezte meg ebben a kérdésben.

Második helyen az LMP áll, rájuk a megkérdezettek 8 százaléka lenne hajlandó leadni a voksát, ha saját választottjára nem tudja.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az MSZP-nél ez az arány már csak 5 százalék. Érdekesség, hogy a remélt szövetséges, de jelenleg inkább rivális Demokratikus Koalíció táborának negyede is a szocialistákat nevezte meg, mint amelyikre – ha Gyurcsány Ferencékre nem tud – képes lenne szavazni. Visszafelé ez már sokkal kevésbé működik, az MSZP-s tábornak mindössze 5 százaléka választaná inkább a DK-t második pártjaként.

Érdekesség, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is jól szerepelt ebben a mezőnyben, szinte minden párt támogatói között vannak olyanok, akik – ha úgy alakul – a viccpártot támogatnák. Legnagyobb arányban az LMP, legkisebb százalékban pedig a Fidesz és a KDNP szimpatizánsai látnak bennük fantáziát.

Összességében azonban így is azok vannak a legtöbben – 17 százaléknyian –, akik nem választanának más pártot, ha az általuk elsődlegesen támogatottra nem tudnának szavazni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.07.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.