Iránytű Intézet: Ellenzéki politikus ma a legkedveltebb

2017. október 21., szombat 07:18, frissítve: szombat 09:41

Ismét letaszították a legnépszerűbb politikusnak járó trónról Áder János köztársasági elnököt, ráadásul ezúttal egy ellenzéki politikus – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készült kutatásából. A felmérés szerint 57 pontos szimpátiaindexszel jelenleg a legkedveltebb Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az alig mérhető támogatottságú Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy habár leginkább jó „osztályzatokat” kapott az ellenzéki politikus, ismertsége alacsony, a társadalom nagyjából fele tudta azonosítani őt.

Áder János köztársasági elnök a második helyre szorult vissza, a százas listán 55 ponttal, igaz, őt már lényegesen többen ismerik, tíz emberből legalább kilenc. Ugyanennyi pontot kapott a listán általában az államfő közelében lévő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára ismét ellenzéki politikus állhatott fel, mégpedig Szél Bernadett. Az LMP társelnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje 53 pontot kapott, és ismertsége sem elhanyagolható, 69 százalékos.

 

A következő helyeken felváltva találhatók meg kormánypárti és ellenzéki szereplők: Hadházy Ákos LMP-társelnök 52, Tarlós István főpolgármester 47, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén 47, Juhász Péter Együtt-elnök 46, illetve Navracsics Tibor uniós biztos ugyancsak 46 ponttal.

Orbán Viktor miniszterelnök kedveltsége a közelmúltban – a kutatás szerint – jelentősen, 6 ponttal csökkent, így jelenleg 46 ponton áll. Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyanakkor 4 pontot javítani tudott őszre, így szinte beérte a kormányfőt, és most 45 pontos a szimpátiaindexe. Az MSZP-t vezető Molnár Gyula ugyancsak növelni tudta népszerűségét, jelenleg 41 ponton áll.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az elmúlt hónappal összehasonlítva az figyelhető meg a felmérésben, hogy leginkább a kormánypárti politikusok könyvelhetnek el negatív eredményeket, kivétel volt ebben a körben a frissen a Fidesz frakcióvezetőjévé választott Gulyás Gergely. Ő, csakúgy, mint több ellenzéki politikus, szimpatikusabbá tudott válni a társadalomban az elmúlt hónapban.

Az öt sereghajtót tekintve a lista nem változott, csupán a helyezéseik. A leginkább elutasított politikus továbbra is a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc, még azzal együtt is, hogy valamennyit tudott javítani a megítélésén. A volt miniszterelnök jelenleg 31 ponttal a legutolsó a rangsorban. Hátulról visszafelé haladva őt követi a Fidesz-alelnök Németh Szilárd 33 pontos szimpátiaindexszel, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal 34 ponttal. Botka László 37 ponton állt a felmérés idején, de meg kell jegyezni, hogy ez még a visszalépése előtt készült, vagyis akkor még a szocialisták miniszterelnök-jelölti posztját töltötte be. Nála valamivel jobban szerepelt, de még így is a legkevésbé szimpatikus öt politikus között található meg Toroczkai László, a Jobbik alelnöke is, 38 ponttal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.21.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.