Iránytű Intézet: Gyengült a Fidesz, de magasan vezet

2018. január 30., kedd 10:10, frissítve: kedd 13:10

Noha minimális csökkenés megfigyelhető a kormánypártoknál a választási év első hónapjában, továbbra is meggyőző fölénnyel vezetnek – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzet számára készített kutatásából.

Az adatok szerint a Fidesz–KDNP a biztos szavazók között a decemberi 50 százalék után januárban 48 százalékon áll. Igen jelentősen van lemaradva tőlük a Jobbik, amely a múlt havi 21 után ebben a hónapban 22 százalékot ért el.

Újabb ugrással lehet elérni a többi ellenzéki pártot, amelyek már a harmadik helyért versengenek: az MSZP nyolc, a velük állandó harcban, mégis szövetségben álló Demokratikus Koalíció (DK) hét százalékot tudhat magáénak, és ugyancsak hétszázalékos az LMP.

 

A kisebb formációk közül a kutatás szerint a Momentum három-, az Együtt két-, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét adó Párbeszéd pedig egyszázalékos támogatottságú.

A teljes népességet tekintve az erősorrend ugyanez, a kormánypártok némi csökkenést, a Jobbik minimális erősödést könyvelhetett el. A felmérés alapján a Fidesz–KDNP 33 százalékon áll, a Jobbiknak 17 százalékos tábora van, a szocialisták hat-, a DK és az LMP pedig öt-öt százalékos támogatottságot élvez.

A kutatás szerint az emberek 14 százaléka bizonytalan, nyolc százalék nem válaszolt, hét százalék pedig nem is akar elmenni szavazni.

Az is kiderült, hogy a pártok közül a Jobbiknak vannak a legnagyobb arányban fiatal szavazói, táboruk 26 százalékát a 18 és 29 év közöttiek teszik ki. Az LMP-nél ez az arány 22, az MSZP-nél 21, a Fidesz–KDNP-nél pedig 13 százalék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.30.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.