Iránytű Intézet: Orbán Viktor népszerűsége újra nőtt

2017. december 16., szombat 07:05, frissítve: szombat 12:50

A kormánypártok prominensei uralják a legnépszerűbb politikusokat összesítő lista élbolyát – ez derül ki az Iránytű Intézet novemberi, lapunk megbízásából készült felméréséből.

Az elmúlt hónapokban szinte folyamatosan váltotta egymást a legkedveltebb közszereplő pozíciójában Áder János és Varga Mihály, jelenleg a nemzetgazdasági miniszter vezeti a sort. Ehhez elég volt, hogy egy százas listán hatvan pontot érjen el. A köztársasági elnök – aki egyébként lényegesen ismertebb a miniszternél – némileg lemaradva, 59 ponttal a második.

 

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Orbán Viktor foglalja el. A miniszterelnök népszerűsége már októberben is jelentősen nőtt, novemberben pedig még tovább növelte kedveltségét, így jelenleg 55 ponttal a lista előkelő helyén szerepel. Mindezt ráadásul úgy, hogy a kormányfőt szinte minden megkérdezett ismeri, és meg is tudja ítélni.

A listán Orbán Viktort követi – a Fidesznek a Soros-terv kérdésében ellentmondó uniós biztos – Navracsics Tibor, illetve a baloldal miniszterelnök-jelöltségére néhány hete bejelentkező Balázs Péter. Igaz, a volt külügyminiszter ismertsége mindössze 31 százalékos.

Az ellenzéki politikusok közül továbbra is Karácsony Gergely, a Párbeszéd vezetője a legnépszerűbb, ám 50 pontos szimpátiaindexe mindössze a nyolcadik helyre volt elég. A felmérés még azelőtt készült, hogy beállt volna mögé az MSZP, vagyis ennek hatásai a mostani kutatásban még nem tükröződnek. A politikust egyébként nagyjából a magyarok fele ismeri.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül az LMP-t vezető Szél Bernadett 48, Vona Gábor Jobbik-elnök pedig 40 ponton áll. Abban azonban már jelentős különbség van, hogy mennyien ismerik őket: Szél Bernadettet az emberek 78, Vona Gábort viszont 94 százaléka tudta azonosítani.

A legnépszerűtlenebb politikus címével – ezúttal nem Gyurcsány Ferenc „büszkélkedhet”, hanem a felmérésben először szereplő Farkas Flórián. A gyanús ügyeiről ismertté vált roma vezető 22 pontot ért el mindössze a százas skálán, miközben még a Demokratikus Koalíciót vezető volt miniszterelnök is 26 pontot gyűjtött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.16.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.