Iránytű Intézet: Továbbra is stabilan vezet a Fidesz

○ A kormánypártok egyre kevésbé népszerűek a fiatalok körében ○ A Momentum Mozgalom nem hozott áttörést

Magyar Nemzet

2017. június 7., szerda 06:08, frissítve: szerda 11:47

Tovább növelte előnyét a Fidesz–KDNP, a támogatottságuk egy hónap alatt a teljes népességen belül 29-ről 31 százalékra nőtt – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet májusi felméréséből. A kutatás szerint a Jobbikra 14 százalék szavazna, az MSZP-re 7 százalék, míg a Demokratikus Koalíciót a teljes népességen belül 3 százalék választaná. Az LMP-nek 4 százalékos a tábora, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté (MKKP) és a Momentmum Mozgalomé 2-2 százalékos, az Együttre pedig 1 százalék voksolna. A felmérés során a többi kisebb párt (Párbeszéd, MOMA, Liberálisok) népszerűsége májusban nem érte el az 1 százalékot sem.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 48 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra a pártot választani tudók 22 százaléka voksolna, az MSZP-re 11 százalék, az LMP-re 6 százalék, a DK-ra 5 százalék, a Momentumra 4 százalék, míg az MKKP-ra 3 százalék szavazna. Az Együtt és a Párbeszéd ebben a kategóriában is rosszul áll, ezekre a pártokra ugyanis csak 1-1 százalék voksolna.

 

A felmérés szerint stabil a kormánypártok előnye a biztos szavazók körében is, 51 százalékos támogatottságuk messze felülmúlja a Jobbik 20 százalékos, az MSZP 12 százalékos, az LMP 6 százalékos, valamint a DK 5 százalékos táborát. A kormánypárti szavazóknak továbbra is kimagasló az aktivitási rátájuk. Az Együttre, a PM-re, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1 százalék voksolna. A Momentum és az MKKP 2-2 százalékon áll.

A kutatás során megvizsgálták a szavazótáborok korcsoportok szerinti összetételét is. Az eredmények azt mutatják, hogy a korábbi mérésektől eltérően már nem az LMP, hanem az MKKP és a Momentum a legfiatalosabb párt. A Demokratikus Koalíció és az MSZP szimpatizánsai továbbra is az idősebb korosztályból kerülnek ki, míg a Jobbik szavazóinak korszerkezete – a néppártosodási folyamattal párhuzamosan – közeledik a teljes népesség megoszlásához.

A Fidesz folyamatosan veszíti el a fiatalok támogatását, az utóbbi mérések alkalmával ugyanis rendre alulreprezentált a párt a 30 éven aluliak körében. Májusban 11 százalékot értek el ebben a korcsoportban, ami az Iránytű Intézet méréseit tekintve rekordalacsonynak számít. Ezzel párhuzamosan az idősebbek aránya nő a Fidesz-táboron belül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.07.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.