Iskolaőrök tennének rendet

PR

2012. április 18., szerda 10:53, frissítve: szerda 11:20

Iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium tervei szerint. Emiatt módosítanák az új köznevelési törvényt, ahogy a rendőrségről szóló jogszabályt is.

Iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium tervei szerint; az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést.

A kormányzati honlapon közzétett törvénytervezet szerint mindennek érdekében módosítanák az új, tavaly elfogadott köznevelési törvényt, hasonlóan a rendőrségről szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési–oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után odaindíthatják.

A tanuló iskolai, orvosi vagy szülői igazolással bizonyíthatná a rendőrnek, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról. A köznevelési törvény említett új passzusa értelmében ha az iskolaőrök bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek, a megakadályozása érdekében „arányos mérvű” testi kényszert alkalmazhatnának, csakúgy mint abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul akar belépni az iskolába vagy jogosulatlanul tartózkodik az intézmény területén. Ha testi kényszert alkalmaznak az őrök, utána azonnal tájékoztatniuk kellene róla az igazgatót. Az iskolaőrök létszáma a fenntartó döntésétől függene.

A BM törvénytervezete ezenfelül arról is rendelkezik, hogy a települési és a fővárosi önkormányzat a helyi közbiztonságról, a helyhatósági vagyon és más értékek védelméről önkormányzati rendészeti szerv formájában is gondoskodhatna. A szervezet tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, az erdészeti szakszemélyzet tagja és a halászati őr.

Köteles intézkedni, ha jogszabálysértést észlel

A jogszabály, ha elfogadja a parlament, kimondaná, hogy a rendészeti feladatokat ellátó szerv tagja – az említetteken túl az erdővédelmi szolgálat tagja, a hegyőr és a hivatásos vadász is – köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha feladatai ellátása során jogszabálysértést, mulasztást észlel. Az általuk alkalmazható intézkedések között lenne például a terület-, épület- és egyéb vagyontárgyőrzés, a jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért visszatartása, előállítása, az igazoltatás, a ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás, valamint a jármű feltartóztatása.

Az általuk alkalmazható kényszerítő eszközökre vonatkozó részletes szabályokat a rendészetért felelős miniszter rendeletben határozza majd meg. Szolgálati feladatai ellátása során fegyvert a mezőőr, a hegyőr, a halászati őr, az erődvédelmi szolgálat tagja, a természetvédelmi őr, valamint a hivatásos vadász tarthatna magánál. Ahhoz, hogy az említett őrök, vadászok intézkedhessenek és kényszerítő eszközöket alkalmazhassanak, a rendészeti feladatokat ellátó szervnek először megállapodást kellene kötnie a területileg illetékes rendőr-főkapitánysággal.

A BM kiegészítené a szabálysértési törvényt is azzal, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatarthatja, azonban a rendőrségnek köteles haladéktalanul átadni, ha pedig erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni. A törvénytervezethez a belügyi tárca még várja a véleményeket.

Korábban a Méltányosság Politikaelemző Központ által rendezett háttérbeszélgetésen elhangzott: Németország és Franciaország esetében sikerrel járt az állam által erőltetett politikai nevelés, ezért hazánkban sem szabad félni az ilyen eszközöktől. A kormány célja, hogy a diákok kritikus, aktív állampolgárokká váljanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.