Ismeretlenek vásárolják meg az államtól az örökös nélküli ingatlanokat

2017. augusztus 7., hétfő 06:33, frissítve: hétfő 15:42

Több mint egymilliárd forintért adta el ismeretlen vevőnek az állami vagyonkezelő a nyíregyházi ingatlant.

Eladta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a nyíregyházi Erzsébet Szállót – derült ki az állami társaság elektronikus aukciós rendszeréből. Egyelőre nem ismeretes a vevő kiléte, de a július 20-án záruló árverésen egyedüliként tett ajánlatot, és az 1,072 milliárd forintos ajánlattal meg is szerezte az 55 800 négyzetméteres ingatlant. A 2005-ben fölújított, kimondottan jó állapotú épület az ingóságokkal együtt került a vásárló tulajdonába. Még decemberben zárták be a nyíregyházi intézményt a siófoki, a balatonőszödi és a balatonvilágosi Erzsébet szállodákkal együtt, a dolgozókat pedig elbocsátották. Az Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-től december 1-jén került át a tulajdonjog az MNV-hez, amely azonnal leszögezte, nem üzemelteti tovább, hanem piaci áron eladja a szállókat.

Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője korábban attól tartott, hogy egy kormányközeli üzletember szerezheti meg a szállodát, mert – mint mondta – más hasonló ingatlanok esetében is így történt. Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc pedig úgy nyilatkozott, előnyösebb volna, ha nyíregyházi kézbe kerülne a szálloda, amely szerves része volt az Erzsébet-programnak, s amelyben hozzávetőleg 400 ezer gyereket üdültettek kedvezményes áron 2012, a program indulása óta.

Figyelemre méltó, hogy az ingatlan sikeres értékesítése ellenére az MNV e-árverés-oldaláról az derül ki, az állam nehezen tud megszabadulni a tulajdonában álló, de a feladatai ellátásához nem szükséges vagyontárgyaktól. Főként olyan ingatlanokról van szó, amelyeknek tulajdonosai örökös nélkül hunytak el. Jelenleg 134 ingatlant – köztük beépítetlen területeket, lakásokat, lakóházakat, irodákat és raktárakat – hirdettek meg árverésre. Ezek között a legdrágább egy felújításra szoruló, Budapest VIII. kerületi, 44 helyiséges és 715 négyzetméteres, leginkább raktárnak alkalmas ingatlan. Kikiáltási ára 78,7 millió forintról indul az augusztus 16-án kezdődő árverésen. Egy másik érdekes ügyben egy kompolti kastély és a hozzá tartozó kiszolgálóépületek szerepelnek: a műemléki védettséget élvező egykori Grassalkovich-kastélytól 71,8 millió forintért szabadulna meg a vagyonkezelő. Az MNV honlapján föltüntetett 600 lejárt árverés többsége iránt egyébként nem volt érdeklődő, például senkinek nem kellett 960 ezer forintért egy 48 négyzetméteres salgótarjáni panellakás. Továbbá az Andrássy út 1. szám alatti 339 négyzetméteres iroda is állami tulajdonban maradt, mert 303 millió forintot senki nem akart adni érte.

Az e-árverés-oldal még 2015 szeptemberében indult el az MNV és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködésével. Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára az átadáson úgy fogalmazott, hogy az árverési portállal könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban tudja az állam értékesíteni a közös tulajdont. Az internetes felületet 29 millió forintért fejlesztette ki a T-Systems Magyarország. Korábban csak offline licit volt, most az ügyfélkapun keresztül bárki regisztrálhat, de a licitálás névtelenül zajlik. A licit során a név helyett csak sorszám látható. Bár korábban Fónagy János azt mondta, ingóságok is fölkerülnek majd az oldalra – hiszen az állam tulajdonában 250 ezer tétel van –, jelenleg nincs ilyen meghirdetett árverés.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.07.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.