Ismét kiütötték a baloldalt, padlón a Jobbik és az LMP

Kovács András

2012. április 23., hétfő 02:00, frissítve: hétfő 11:03

Óriásit bukott a baloldali olajfa-koalíció a második kerületben, mivel az ellenzéki pártok támogatottsága elhanyagolható mértékben emelkedett 2010 őszéhez képest. Miskolcon szoros győzelmet aratott a Fidesz–KDNP, míg a Jobbik és az LMP a választás egyértelmű vesztese.

A II. kerületi 13-as körzetben tartott voksoláson a jogosultak 26,03 százaléka járult az urnákhoz. A nem hivatalos végeredmény szerint a három jelölt közül a legtöbb szavazatot, 744-et a Fidesz–KDNP színeiben induló Makra Krisztina kapta, ami 57,06 százaléknak felelt meg. A függetlenként induló, de az MSZP–LMP–Demokratikus Koalíció által támogatott Berger Antal a voksok 32,13 százalékát szerezte meg, míg Biró Barnára, a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjére 10,81 százalék szavazott.

Óriási fölényben maradt a Fidesz–KDNP

Nem okozott meglepetést az olajfa-koalíció a második kerületben, annak ellenére sem, hogy a részvétel 2010-hez képest a felére esett vissza. A Fidesz–KDNP-szövetség bár négy százalékot veszített támogatottságából, de magabiztosan nyert. Az MSZP és az LMP másfél éve együtt még 29 százalékot szerzett, amihez most érkezett pluszban az országosan is 2-3 százalékra mért DK támogatottsága. A Jobbik egyszázalékos erősödése egyáltalán nem tekinthető komoly elmozdulásnak, Pesthidegkút korábban sem volt az erős bázisuk. Az erőviszonyok teljes mértékben „befagytak” ebben a körzetben.

A II. kerületben novemberben tartottak időközi országgyűlési választást, ahol Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP jelöltje mindkét körzetben fölényes győzelmet aratott. A 13-as körzetben 2010-ben a szavazók 53,83 százaléka járult az urnákhoz. A győztes Bándy Péter, a Fidesz–KDNP jelöltje lett a szavazatok 61,23 százalékával. A második helyre az MSZP 18,18 százalékkal futott be, míg a dobogó harmadik fokára az LMP állt fel 10,86 százalékkal. A Jobbik csupán 9,73 százalékot ért el.

Szoros kormánypárti győzelem

Takács Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje a voksok 39,66 százalékával megnyerte a miskolci 2-es számú választókörzetben tartott időközi önkormányzati választást. Az MSZP 38,68, a Jobbik 15,6, az MDF-utód Jólét és Szabadság (JESZ) 3,72, míg az LMP 2,33 százalékot ért el. A részvétel 31,44 százalékos volt a körzetben.

A miskolci részvételi adat mindenképpen az országos átlag fölött volt a budapesti és a megyei jogú városok korábbi eredményeit nézve. A kormánypártok bár nagyon szoros győzelmet arattak, de jól látszik, hogy az MSZP a korábbi évtizedekkel ellentétben még mindig nem képes sima győzelmet aratni egykori fellegvárában, csupán megszorongatta legfőbb riválisát.

A Jobbik háromszázalékos visszaesést kénytelen elkönyvelni egykori áttörése színterén. Az LMP és az MDF jogutódja messze elmaradt az ötszázalékos küszöbtől, ami azt mutatja, hogy az ökopárt a fővároson kívül nem képes értékelhető eredményt elérni, míg a JESZ számára egy parlamenti párt megelőzése nagy fegyvertény.

2005-ben még más volt

Giákné Bobály Judit, a Fidesz–KDNP jelöltje 2010 őszén a szavazatok 40,1 százalékával diadalmaskodott Martin-Kertvárosban és Szirmán, az MSZP 28,82, míg a Jobbik 18,37 százalékot kapott. A részvétel 49,86 százalékos volt.

Miskolcon legutóbb 2005. október 16-án tartottak időközi önkormányzati választást, akkor 19,09 százalék járult az urnákhoz. A diósgyőri városrészben az MSZP–SZDSZ közös jelöltje 53,46, a Fidesz–MDF–KDNP jelöltje 40,89 százalékot ért el, a maradék szavazatokon függetlenek osztozkodtak.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.