Ítélet: Damu Roland évekig börtönben ülhet + Videó + Képek

PR, NT, LM

2012. március 20., kedd 13:37, frissítve: kedd 17:28

Jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte Damu Roland sorozatszínészt erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt kedden a Fővárosi Törvényszék, valamint öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság jogerős döntésével megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét.

Első fokon hat év börtönre ítélték és hat évre eltiltották a közügyektől a sorozatszínészt, akit akkor súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában találtak bűnösnek.

A törvényszék jogerős ítéletében kétrendbeli személyi szabadság megsértésében, testi sértés bűntettének kísérletében és erőszakos közösülés bűntettében találta bűnösnek Damu Rolandot.

A jogerős ítélet szerint az 1 millió 570 ezer forint bűnügyi költségből Damu Rolandnak 1 millió 79 ezer forintot kell megfizetnie.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Damu Roland az ítélet után nem nyilatkozott. Ügyvédje azonban elmondta, hogy az ítélet kézhezvétele után eljárásjogi és „anyagi jogi hiányosságok” miatt a Kúriához fordulnak, és benyújtják a rendkívüli perújítási és felülvizsgálati kérelmüket.

A törvényszék jogerős döntése szerint Damu Roland a börtönbüntetés letöltésének megkezdéséig a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatja el Budapest területét, és kétnaponta jelentkeznie kell a XI. kerületi rendőrkapitányságon. Ez utóbbi döntés ellen Damu Roland és ügyvédje fellebbezett, ám ennek nincs halasztó hatálya.

Fotó: MTI


A keddi ítélethirdetés előtt a családon belüli erőszak ellen küzdő Patent Egyesület tagjai tartottak dobolással egybekötött utcai demonstrációt. Az ítélethirdetés idején a tiltakozó akciót csendben folytatták a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épületével szemben.

Fotó: MTI


Damu Roland védője a két héttel ezelőtti védőbeszédében a magyar bíróságok gyakorlatához méltatlannak nevezte az elsőfokú ítéletet, amely álláspontja szerint 75 helyen tartalmazott valótlanságokat és súlyos eljárási szabálysértéseket. Ruttner György ezért akkor az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését javasolta, de a vádlott felmentését is kezdeményezte.

A sértett védője két héttel ezelőtti perbeszédében megalapozottnak nevezte az elsőfokú ítéletet, így annak helybenhagyását kérte. Az ügy sértettje nem volt jelen sem a két héttel ezelőtti perbeszédek elhangzásakor, sem a keddi ítélethirdetésen.

A bíró a két héttel ezelőtti másodfokú eljárásban elutasította a vádlott védőjének újabb bizonyítási indítványait, így további szakértők és újabb tanúk meghallgatását, valamint a sértett poligráfos kihallgatását. Somogyi Gábor a felnőtt filmek szereplőinek közreműködésével készült film bemutatását is elutasította.

A bíró a másodfokú ítélet indokolásakor elmondta: néhány eljárási hiba ugyan volt az elsőfokú eljárásban, a pontatlanságok pedig csökkentik az elsőfokú ítélet minőségét, ám ez érdemben nem befolyásolta az ítéletet.

Damu Roland két héttel korábban az utolsó szó jogán azt mondta, hogy „nem próbálta megerőszakolni, nem erőszakolta meg, nem tartotta fogva és nem bántalmazta” volt élettársát. Nagyon bízik az igazságszolgáltatásban – jelentette ki akkor a vádlott.

Damu Rolandot 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben másodfokon eljáró bíróság tíz nappal később szabadlábra helyezte a férfit, mert – az indoklás szerint – sem a szökés, elrejtőzés, sem az összebeszélés veszélye nem állt fenn.

A sorozatszínész 2008 szeptemberétől 2010 októberéig – kisebb-nagyobb megszakításokkal – élettársi közösségben élt a sértettel. A vádirat szerint a Damu Roland 2009 nyarán egy szállodai szobában szóváltás után ököllel arcul ütötte élettársát, emiatt a nő bal szeme bevérzett.

2010 őszén Damu Roland, korábbi viszonyuk helyreállítása reményében, találkozott a sértettel, a vita azonban elfajult, a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vádlott – folytatva a bántalmazást – közösült vele.

A bántalmazás következtében a sértett az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket. A nőt mentők szállították kórházba, onnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.