Iványi örül is, meg nem is

MN

2017. április 25., kedd 20:10, frissítve: kedd 20:32

„Egyik szemem sír, a másik nevet: egyrészről tiszta szívből örülünk annak, hogy a három éve elkezdett strasbourgi eljárás ezennel véget ért és a mai ítélet értelmében várhatóan idén év végéig a magyar állam átutalja a MET-nek a megítélt összeget – írta Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője. Hozzátette: A mi „sikerünk” a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet: van értelme küzdeniük a jogaikért.

Mint arról beszámoltunk, az Emberi Jogok Európai Bírósága az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést és 2250 euró perköltséget ítélt meg.

– A Strasbourgban részben megnyert perünk eredményeként a magyar állam kifizeti az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést. Ugyanakkor továbbra is a senki földjén vagyunk, mert a technikai számunkat, az egyházi státuszunkat továbbra sem kaptuk vissza, a jövőnk bizonytalan – hívta fel a figyelmet a döntés kapcsán Iványi. Hiába rendelkezik ugyanis jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától megfosztott MET számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság törvénysértő módon jár el, amikor nem teszi lehetővé az elektronikus bevallásban való átutalást – fejtette ki.

Majd leszögezte, ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számukra kedvező döntést, akkor újból a strasbourgi bírósághoz fordulnak, mindaddig, amíg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.