Járóka: Ez a tény sajnálatos szimbóluma a romák helyzetének

WL

2012. március 28., szerda 16:05

A nemzetközi roma nap tiszteletére rendezett ünnepséget kedd este az Európai Parlament bolgár néppárti delegációja. Az est egyik házigazdája Járóka Lívia fideszes EP-képviselő az Európai Roma Stratégia végrehajtásának fontosságát hangsúlyozta – áll Járóka Lívia sajtóközleményében.

A néppárti politikus szerint ez a nap a roma kultúra ünnepléséről, a romák problémáinak tudatosításáról és a több évszázados közös történelem előtti tiszteletadásról kell, hogy szóljon. Járóka szerint ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a civil aktivisták és politikusok népszerűsítése ellenére a romák többsége még nem is hallott erről a napról. Ez a tény sajnálatos szimbóluma a romák helyzetének, akik még mindig nem képesek befolyásolni az életüket meghatározó döntéseket, és felülemelkedni a passzív célcsoport szerepén – áll a közleményben.

Járóka Lívia emlékeztetett, hogy az Európai Unió tavaly útnak indította a nemzeti romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerét, melynek keretében a tagállamok elkészítették, és az Európai Bizottságnak benyújtották hosszú távú nemzeti cselekvési terveiket, amely már önmagában jelentős minőségi előrelépést jelent a korábbi évek gyakorlatához képest.

A közleményben Járóka hangsúlyozza, hogy a pénzügyi konszolidációt célzó erőfeszítéseknek nem szabad háttérbe szorítaniuk a társadalmi befogadás programját, és fokozott figyelmet kell fordítani a nyomor és társadalmi kirekesztés által veszélyeztetett csoportok helyzetének javítására.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.