Jégeső és felhőszakadás jön

BL

2012. június 11., hétfő 08:18, frissítve: hétfő 12:25

Szinte az egész országban esik az eső hétfő reggel. Előrejelzések szerint heves zivatar, jégeső és felhőszakadás is várható. Javulás a hét második felében lehet.
Közben riasztást adtak ki több megyére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfő reggel kiadott előrejelzése szerint délelőtt a Dunától keletre, délután pedig a Dunántúlon is várhatók elszórtan zivatarok, helyenként felhőszakadással. Heves zivatar – 2 centimétert meghaladó jéggel és 90 km/h fölötti széllel – elsősorban délen és keleten valószínű. Zivatarok legkisebb eséllyel északnyugaton alakulhatnak ki – írja az OMSZ, amely Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy részére is elsőfokú riasztást adott ki.

Kurunczi Rita, az Időkép.hu meteorológusának tájékoztatása szerint a hét első napjaiban maradnak az ilyenkor átlagosnak mondható hőmérsékletek és egészen csütörtökig folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Ezt követően anticiklon épül ki felettünk és a hét második felében már csökken a csapadékhajlam, olyannyira, hogy a hét végén várhatóan igazi, napsütéses strandidőben lesz részünk, 30 fok körüli maximumokkal. A Balaton már most is 22-23 fokos – teszi hozzá közleményében.

Fotó: idokep.hu


Az Időkép beszámolója szerint hétfő reggel szinte az egész országban csapadékos volt az idő, az északkeleti területeken heves zivatarokkal.

Az elmúlt napok időjárása kapcsán Kurunczi Rita megjegyzi: a hét végén a kiterjedt zivatarrendszerek mellett még szupercellákkal is találkozhattunk, melyek közül az egyik a Pécs–Baja–Szegedet érintő, több száz kilométeres útja során 3-4 centiméteres jégdarabjaival sok helyen károkat okozott. „A vasárnap is zivatarosan zárult, a konvektív rendszerek esti villámparádét eredményeztek. A Tiszántúlon és Szlovákiában is mezoskálájú rendszer alakult ki, utóbbit rendkívül heves villámtevékenység kísérte” – írja.

Forrás: OMSZ, Időkép

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.