Jelesre vizsgázott az államnál a CEU, akkreditálták

2018. február 28., szerda 22:10, frissítve: csütörtök 11:00

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) az ötévente esedékes felülvizsgálat után megújította a Közép-európai Egyetem (KEE) akkreditációját – írta szerdai közleményében a hazánkban főként CEU néven ismert intézmény. Ennek értelmében a CEU magyar képzései a magyar tudományos kritériumoknak megfeleltek, a következő öt évben is folytathatja tevékenységét. A MAB külön kiemelte az egyetemen zajló oktatás magas színvonalát és szerepét a magyar felsőoktatásban. Michael Ignatieff, a CEU rektora ezzel kapcsolatban közölte, büszke arra, hogy az intézményt újra akkreditálták Magyarországon.

Az akkreditáció nem vonatkozik az amerikai típusú képzésekre, azt az Egyesült Államok akkreditációs hatósága állíthatja ki, jelenleg rendelkezik ilyennel az intézmény.

 

A MAB döntése üzenetértékű. A magyar kormány az előző másfél évben erősen megkérdőjelezte a CEU működési struktúráját, mondván, kivételes előnyöket ad a magyar egyetemekkel szemben. A Soros György által alapított egyetem ellen nyílt támadást indított a Fidesz, a lex CEU-ként ismert törvény tavaly tavaszi elfogadása pedig komoly veszélybe sodorta az egyetem működését. Teljesíthetetlen feltételeket határozott meg szoros határidőkkel: az amerikai kormánnyal tavaly októberig kellett volna megállapodnia a magyar kormánynak a CEU működéséről, az egyeztetést pedig igyekezett elhúzni a kabinet. Az egyetem vegzálása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

Lapunk közben úgy értesült, hogy a közeljövőben megújulnak a tárgyalások New York állam és a magyar kormány között az egyetem működéséről Palkovics László oktatási államtitkár vezetésével. Ezt a megállapodást is a lex CEU-ban foglaltak követelik meg, hogy a CEU amerikai ága továbbra is működhessen Magyarországon.

A CEU arról is írt, hogy az egyik legelismertebb nemzetközi egyetemi rangsorban (QS World University Rankings) a világ száz legjobb egyeteme közé került az intézmény politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia tárgyakban. A közgazdaságtan és a jogtudomány terén a legjobb kétszáz egyetem között szerepel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.01.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.