Jobbik: Kérdéses, hogy részt tudunk-e venni a választásokon

2017. december 6., szerda 16:53, frissítve: szerda 22:57

A Jobbik betiltásának és felszámolásának első lépéseit jelentik a ma történtek, vagyis hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint 331 millió forintnyi tiltott pártfinanszírozást fogadtak el, és büntetésként összesen 660 milliót kell befizetniük.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ezzel a Fidesz „az egyetlen kormányváltó erőt, a Jobbikot próbálja ellehetetleníteni, tönkretenni”. Az összes pénzt, amit a következő időszakban a választások megnyerésére tudnánk fordítani, el szeretnék tőlünk venni hatósági eszközökkel.

„Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a jövő tavaszi parlamenti választásokon” – mondta, jelezve, hogy nem tudják miből fizetni a politikai tevékenységüket vagy a kampányt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Állami Számvevőszék ugyancsak szerdán közölte, hogy tiltott támogatást kapott a Jobbik. Tájékoztatásuk szerint összeállították a párt – 2015–2016. évekre, illetve az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó – ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet, és szerdán megküldték azt a pártnak, amely a törvényi előírás szerint 15 napon belül írásban észrevételt tehet.

A Fővárosi Főügyészség az MTI érdeklődésére most tudatta, hogy március hatodikáig meghosszabbították a Jobbik állami számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben indult nyomozás határidejét.

Az ÁSZ október 3-án jelezte, hogy a párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását, ezért az ügyészséghez fordult, amely elrendelte a nyomozást az ügyben. A Jobbik azonban határozottan cáfolta az együttműködés hiányáról szóló bejelentést: közölte, hogy „jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák”.

A Fővárosi Főügyészségi akkori tájékoztatása szerint az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség feljelentésként értékelte és a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. A kerületi ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a nyomozás lefolytatásával, amelynek határidejeként december 6-át jelölte meg – ezt a határidőt hosszabbították most meg.

„Komoly kétségeket vet fel” a jelentéstervezet elkészítése

A Jobbik közleményben közölte, hogy szerdán az Állami Számvevőszék futárja kézbesített egy jelentéstervezetet, amely címe szerint a Jobbik 2015–2016. évi gazdálkodásáról szól, tartalmában viszont a 2017-es időszakra vonatkozó megállapításokat tartalmaz. „Az Állami Számvevőszék által megállapított tiltott vagyoni hozzájárulás megállapításának körülményei és maga a megállapítás is nonszensz, minden szakmai alapot nélkülöz. Az Állami Számvevőszék nem folytatott le érdemi vizsgálatot a Jobbiknál sem a 2015–2016. évek tekintetében, sem a még le nem zárt 2017-es év tekintetében, hiszen maga függesztette fel mondvacsinált okokra hivatkozva a vizsgálatot szeptember 29-én” – szögezték le.

„Miután az ÁSZ sem elektronikusan, sem papír alapon nem volt hajlandó átvenni a Jobbik gazdálkodásával kapcsolatos dokumentumokat kétséges, hogy milyen és honnan beszerzett adatok alapján vélelmezi a közleményben megfogalmazott tiltott pártfinanszírozást. Az ÁSZ a közvéleményt és a pártot is több alkalommal úgy tájékoztatta, hogy amíg tart a nyomozás, addig nem illetékes, nem jogosult eljárni a vizsgálattal kapcsolatban, így a mostani jelentéstervezet elkészítése is komoly kétségeket vet fel az eljárás jogszerűségével és jóhiszeműségével kapcsolatban” – közölték.

Azt írták, példa nélküli az az eljárás is, hogy az Állami Számvevőszék a nem nyilvános jelentéstervezet egyes részleteit nyilvánosságra hozza, ezzel elvonva az ellenőrzött szervezet érdemi észrevételezési jogát, és egyoldalú megalapozatlan megállapításait tényként tálalja, a fellebbezés lehetősége nélkül.

Szerintük az eljárás „olyan, mint hogyha egy bíróság ítéletet hirdetne anélkül, hogy tárgyalást folytatott volna le, bizonyítékokat értékelt volna és meghallgatta volna az érintetteket, ezután pedig döntését nem lehet megtámadni, mert a törvény tévedhetetlennek nyilvánítja. A Fidesz az Állami Számvevőszéket felhasználva akarja anyagilag ellehetetleníteni a legerősebb ellenzéki pártot, amely a kormánypárt egyetlen érdemi kihívója a jövő évi választásokon” – olvasható a közleményben.

Az LMP eközben közleményében azt írta, elfogadhatatlan, hogy az egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék is beszállt a kampányba, amikor több száz millió forintra büntette a Jobbikot. „Az LMP szerint az illegális pártfinanszírozás minden formája elfogadhatatlan, de ugyanekkora problémát jelent a kettős mérce és az elvileg független intézmények Fidesz általi megszállása” – közölték.

„Ha az ÁSZ valóban érdemi munkát végezne, és nem csupán a kormány meghosszabbított keze lenne, akkor az elmúlt években már milliárdokra büntette volna a Fideszt, például azért mert, ahogy azt az LMP bebizonyította a CÖF-ön és az MVM-en keresztül az adófizetőktől ellopott pénzekből folytattak pártpolitikai kampányokat” – szögezték le. Hozzátették, „az LMP többek között azért akar korszakváltást 2018-ban, mert csak ez jelenthet garanciát a pártfinanszírozás átláthatóvá tételére: éppen ezért a párt csak olyanokkal hajlandó együttműködni, akik nem érdekeltek a jelenlegi, szándékosan zavaros rendszer fenntartásában” – fűzték hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.