„Jobbikos ostobaság” – üzente a polgármestereknek a fideszes államtitkár

2018. február 1., csütörtök 11:58, frissítve: csütörtök 17:01

Egy nappal azután, hogy a Jobbik levelet küldött szét az önkormányzatoknak, amelyben sajtóhírek alapján arról írtak, hogy 2019-től nem választhatnak sem polgármestert, sem képviselőket az ötezer fő alatti települések, már meg is érkezett a fideszes válasz – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára – aki egyben Nagykáta és térsége országgyűlési képviselője – minisztériumi apparátusát felhasználva küldetett „információt” körzete önkormányzatainak. Az államtitkár tanácsadója által jegyzett, a tárca ímélcíméről a polgármestereknek címzett levélben az áll: „A Fidesz hivatalos kommunikációja alapján tájékoztatom önöket, hogy ez a hír is egy jobbikos ostobaság. Minden alapot nélkülöz.”

Vona Gábor Jobbik-elnök és Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője kedden a települések ímélcímére küldött üzenetében arról is írt, hogy ha nem lehetne a jövőben a kistelepüléseken polgármestereket választani, az „a magyar önkormányzatiság, az ezeréves településhálózatunk felszámolását” jelentené.

Lapunk az ügyben kereste Hegedűs Lorántnét, aki arról beszélt, céljuk az volt, hogy minden magyarországi településhez eljusson a levelük. Kérdésünkre, hogy nem riogatás-e egy sajtóhír alapján üzenni az önkormányzatoknak, úgy reagált: azt, hogy az információ sajtóhír, ők is jelezték, de ha a Fidesz önkormányzatokkal kapcsolatos eddigi intézkedéseit nézzük – többek között az adminisztráció központosítását –, az is ebbe az irányba mutat. „Ha az összes ilyen kis mozaikot összetesszük, akkor ez nem összeesküvés-elmélet, hanem összeesküvés-gyakorlat” – mondta.

Czerván György legutóbb tavaly került az országos figyelem középpontjába, amikor egy, a Hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint megfenyegette ifjabb Bozsik Józsefet, aki a Magyar Lovassportszövetség fogathajtó szakágának szövetségi kapitánya volt. „Ezt ne csináld a jövőben, legalábbis ha nem akarsz ebből problémát” – mondta a fideszes képviselő. Bozsik ugyanis a Jobbik-közeli N1TV riportjában arról beszélt, milyen hibákat tapasztalt a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházás részeként megépült fedett lovardában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Czerván később közleményben magyarázkodott. Szerinte Bozsik „lényegében politikai állásfoglalást tett”, ami a kormánypárti politikus szerint a lovas szakember pozíciójával összeférhetetlen volt. Úgy tűnik, a történések mély nyomot hagyhattak Bozsikban, ugyanis áprilisban őt indítja a Jobbik Czerván ellen Nagykátán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.01.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.