Jogosítványpánikot okozott egy új jogszabály

2017. június 13., kedd 17:43, frissítve: szerda 07:51

Olykor nehézséget okoz a rendőröknek, hogy a megfelelő jogszabályt a megfelelő helyen és időben alkalmazzák: lapunk egyik olvasója arról számolt be, hogy egy május közepi közúti ellenőrzés során közölték vele, év végén lejáró jogosítványa valójában már nem érvényes. A rendőr arra a jogszabályra hivatkozott, ami január óta hatályos, és a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születésének dátumához köti, ami jelen esetben már elmúlt. A rendőr csak szóban figyelmeztetett és megjegyezte, hogy a „mulasztásért” egyelőre nem bírságolnak. Jelezte ugyanakkor, hogy azonnal meg kell újítani a lejárati dátum szerint a vezetői engedélyt.

A január eleje óta érvényes új előírás valóban a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. Az új jogszabály szerint a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával. A fő szabály alóli kivétel, ha az orvosi vizsgálaton a meghatározott életkorra vagy a külön jogszabályban meghatározott betegségekre tekintettel két évet meg nem haladó egészségi alkalmassági időt állapítanak meg a járművezetőnek. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)

Az új előírás is okot adhat bosszankodásra, szerencsétlen esetben ugyanis hónapokat, de akár egy évet is veszíthetünk megújított jogosítványunk érvényességi idejéből. Ez úgy lehetséges, hogy a rendszer a jogosítvány érvényességi határidején belüli utolsó születési dátumhoz igazította a jogosítvány érvényességét. Lehetőség szerint célszerű tehát a születésnapunkra, vagy azt követően mihamarabbi időpontra időzíteni az okmányiroda felkeresését, ha vezetői engedélyünk lejárt.

Lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) érdeklődött arról, hogy a közúti ellenőrzést végző rendőrök kaptak-e eligazítást az okmányok érvényességére vonatkozó szabályokról, illetve hogy a közúti ellenőrzést végző rendőr egyszeri tévedéséről van-e szó, vagy elterjedt a jogszabály ilyen – téves – értelmezése. Szerettük volna megtudni azt is, hogy milyen szankciót von maga után, ha lejárt vezetői engedéllyel vezet valaki, valamint hogy ilyen esetben gyakorolhat-e méltányosságot az intézkedő hatósági személy. Az ORFK-tól lapzártánkig nem érkezett válasz.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott plasztikkártyáért négyezer forintot kell fizetni. Az 50 év alattiaknak az orvosi alkalmassági vizsgálatért 7200 forintot kell fizetniük, míg idősebb korban több ezer forinttal csökken a díj.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.13.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.