Jogsértő a kockás ingesek listázása

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. február 24., szerda 22:00

A pedagógusok iránti szolidaritásból szerveződik a már közel 25 ezer támogatóval bíró „Nem leszek suliban” mozgalom, amelynek lényege, hogy a szülők február 29-én ne engedjék iskolába a gyerekeket. Az oktatási jogok biztosa arra figyelmeztet: nem érhet senkit sem hátrány azért, ha részt vesz a mozgalomban, de amiatt sem, ha nem. A kormány közben nyilvánosságra hozta, mit ajánl a pedagógusoknak.

Közel 25 ezren csatlakoztak a „Nem leszek suliban” kezdeményezéshez a Facebookon. Szerdán a mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszéltek: a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja a kezdeményezés. Puskás Krisztina, a szülői mozgalom ötletgazdája szerint a jelenlegi oktatási rendszer árt a gyerekeknek, ezért fel kell lépni ellene. Egyetértenek a múlt hét kedden alakult Civil Közoktatási Platformmal, jót akarnak a gyerekeknek, ami az oktatási rendszer megváltoztatásával érhető el. Hozzátette: érdekvédőkkel egyeztetve készítettek jogi anyagokat, hogy ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér a hiányzás miatt, akkor tudjanak segíteni.

Szerdán Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is állásfoglalást adott ki a „Nem leszek suliban” megmozdulással kapcsolatban. Kiemelte: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ezért jogsértő lehet, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, ki vesz, illetve ki nem vesz részt a megmozduláson. Továbbá jogsértő lehet azok listázása is, akik kockás ingben jelennek meg, ahogy azoké is, akik nem. A biztos szerint a tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Aáry arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban.

Amit már a kerekasztalon is elmondtak

Eközben a kormány jelezte: széles körű megállapodástervezetet juttattak el a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén. A nyilvánosságra hozott dokumentumban többek közt az olvasható, szükséges a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés erősítése, a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése és a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerének átértékelése. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-et tűzték ki határidőnek.

A dokumentum többek közt a pedagógusok által sokat kritizált Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Klik) is kitért. Kifejtették, haladéktalanul rendezni kell az intézményfenntartó fennálló jövedelemelmaradásait. Április 30-ig fel kell mérni a Klik valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat. Emellett átalakítanák a Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait, az intézményvezetők részére pedig megfelelő összeget biztosítanának a kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére szeptember elsejei határidővel.

Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a sztrájkbizottság képviseletében úgy nyilatkozott: határozott szándékuk megegyezni a kormánnyal, de a minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre „nem ebbe az irányba mutat”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.25.

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.