Jön a szuperkórház, bezárhatják a Jánost

2015. április 2., csütörtök 15:26

Most ez a verzió tűnik valószínűnek a Figyelő szerint.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető még február elején bejelentette, hogy kell egy új, nagy fővárosi kórház, a részletekről pedig megindultak a találgatások, a Figyelő szerint Kelenföldre tervezik az épületegyüttest, az egészségügy átalakítását célzó törvénytervezet pedig már ebben a hónapban a kormány elé kerül majd.

A tervezet a kórházak adósságának 60 milliárdos konszolidációja mellett az új központi kórházakról is határoz: a megyék központi intézményei a megyei kórházak lesznek, a fővárosban pedig a Szent Imre-kórház, a Honvédkórház, a Péterfy utcai és a Bajcsy-Zsilinszky-kórház együttese, illetve az Egyesített Szent István és Szent László Kórház látják majd el ezt a feladatot a már említett szuperkórház mellett. A lap szerint a Szent János-kórházat bezárhatják, a dolgozókat és a gyógyítókapacitásait a fennmaradó intézményekbe költöztetnék.

Ennek oka a Figyelő szerint az, hogy a régi épületekben nem lehet garantálni már az ellátás színvonalát, és drága is fenntartani a pavilonszerű elhelyezkedésű épületegyüttest. A terület későbbi hasznosításáról még nem esett szó.

Az Index megszólaltatta az ügyben a kórház igazgatóját, Nyulasi Tibort, aki azt mondta: az intézmény nem tud ezekről a koncepciókról, őket ezzel nem keresték meg, de ő úgy véli, a Szent János-kórházat nem kellene bezárni, ehelyett az új kórházat lenne célszerű a János-kórház területére vagy a mellé építeni, így nem kellene területet kisajátítani vagy pályaudvart bezárni, mint a már felmerült elhelyezési ötletelésekben elhangzott. Nyulasi szerint tévedés, hogy egy pavilon rendszerű kórház nem lehet modern, példaként a modernizált heidelbergi klinikát említette, amelynek alapján már a János-kórházra vonatkozóan is készültek modernizációs tervek.

Forrás: Index

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.