Jövő héten zárul le a Hende indította vizsgálat

WL

2012. május 16., szerda 16:10

Várhatóan a jövő héten zárul le a Hende Csaba által elrendelt vizsgálat, amelyet azért indított a honvédelmi miniszter, hogy kiderüljön, jogszerűen adott-e át a minisztérium előző vezetése 2006-ban különféle tömegoszlató fegyvereket a rendőrségnek.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdán azt írta: a hamarosan lezáruló részletes vizsgálat szerint a honvédség törvénytelenül adott a 2006 októberi tömegoszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolására alkalmas teherautót.

A HM szerdán az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a vizsgálat jövő heti lezárultáig nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

Az MSZP a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap cikkeire reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: „a valóság az, hogy a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján, amelyet a honvédség részéről Fodor Lajos mostani közigazgatási államtitkár mint vezérkari főnök írt alá, a Honvédség Műveleti Központjához fordult azzal a kéréssel, hogy a honvédség kézi könnygáz alkalmazásához alkalmas eszközöket és nem fegyvereket, lőszert adjon át. A volt katonai vezetők közlése szerint mindez nem október 23-án, hanem korábban történt, amit egyébként később a rendőrség visszaszolgáltatott.”

Hozzátették: Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter korábbi nyilatkozataiban már kijelentette, hogy maradéktalanul bízik a volt katonai vezetőkben, és meg van arról győződve arról, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően jártak el minden esetben.

Dankó István, a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára, a vizsgálattal megbízott vezető az Inforádióban szerdán azt mondta: a honvédség és a rendőrség közötti megállapodás csak a szakmai együttműködést és a közös kiképzések keretszabályit tartalmazza. „Ez egyértelműen nem tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek alapján át lehetett volna adni fegyverzeti eszközöket a Magyar Honvédség rendszeresített eszközeiből bármely más állami szervezetnek vagy magánszemélynek” – hangsúlyozta. A helyettes államtitkár rámutatott: az akkor hatályos honvédségi törvény is tiltotta az ilyen fegyverek átadását. A honvédségi törvény kétharmados, tehát egy egyszerű, szervezetek közötti megállapodás nem írhatja felül – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén; a kérdés kapcsán a honvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben – a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjúra hivatkozva – felidézte azt a kijelentést, hogy „a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie”.

Hende Csaba válasza úgy szólt: „2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok.”

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.