Jövő szeptemberben sem az új alaptantervvel kezdődik az év

2018. március 9., péntek 09:09, frissítve: péntek 13:08

A törvényes határidők betartásával nem tudja beváltani tavalyi ígéreteit a kormány – hogy 2019-ben már egy modernizált alaptanterv szerint fog kezdődni a tanév. A kormány a két évvel ezelőtti oktatási tüntetések nyomásának engedve vállalta, hogy felülvizsgálja a sokak által poroszosnak, elavult tananyaggal terheltnek tartott rendszert. Azonban mivel az Országgyűlés nyárig nem tárgyal érdemi kérdéseket, illetve a kormány is korlátozottan ülésezik, a még készülő új Nemzeti alaptanterv (NAT) júniusi elfogadására gyakorlatilag nincs esély. A tervezet elkészítését egyébként egy elismert akadémikusra, Csépe Valériára bízták. Hiller István korábbi oktatási miniszter úgy véli, a késés oka lehet, hogy a kormány és Csépe Valéria csapata között az oktatásügy területén „koncepcionális különbségek” vannak.

Szerinte a Csépe-féle tervek olyan modern oktatás felé mutatnak, amely az alapkészségek és a tanulási képesség fejlesztésére törekszik, ezzel szemben a kormány a poroszos, konzervatív oktatás modelljét erőltette. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány érdeke, hogy a választások előtt ne derüljön ki, az eltelt nyolc év oktatáspolitikája zsákutca volt, és most teljes reformra szorul, ezért tudatosan lassítja a folyamatot, még ha mást ígért is a diákoknak és a tanároknak.

– A törvényes határidővel már tavaly késésben volt a kormány, ugyanis ötévente kötelező felülvizsgálni az alaptantervet – mondta kérdésünkre Dúró Dóra, a Jobbik oktatáspolitikusa. Elmondta, hogy Csépe Valéria kimondottan jövőbe mutató, a diákok alapkészségeit fejlesztő oktatási koncepciót ismertetett, ám szerinte kérdéses, hogy a kormány politikai akaratának megfelelő lesz-e a NAT.

A pedagógusszakmai szervezetek sem látnak esélyt arra, hogy az új NAT szerint kezdődjön a 2019/2020-as tanév. Oktatási kérdésekben ugyanis legalább egy évvel – bizonyos kérdésekben két évvel – a változtatás életbelépése előtt el kell fogadni a jogszabályokat, a törvényes határidőt pedig a nyári jogalkotási szünet kezdete jelenti. – Ennek ellenére – ha marad a kormány – nem lehetetlen a gyerekeken való kísérletezés – fejezte ki aggodalmát lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Emlékeztetőül felelevenítette, hogy a kormány az állami tankönyvek bevezetéséről, a köznevelési törvény módosításáról is kapkodva döntött, aminek a gyerekek és a tanárok voltak az elszenvedői. A Civil Közoktatási Platform hozzánk eljuttatott levelében arról írt, azért sem tartható a NAT bevezetése, mert az új tankönyveket legkésőbb 2019 februárjáig kellene elkészíteni, és a tanév előtt ki kell dolgozni a részletes kerettanterveket is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– A 2019-es változtatás várható elmaradása miatt azt javasoljuk a jövőbeli kormánynak, hogy a keletkezett időt használja fel a NAT minél szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésére – mondta a Magyar Nemzetnek Gyetvai Viktor, a diáktüntetéseket szervező Független Diákparlament képviselője. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy az általuk követelt tizenkét ponton továbbra sem változtatnak, az független az alaptanterv kérdésétől, március 15-én folytatják demonstrációjukat.

Csépe Valéria csaknem száz szakértővel látott hozzá a munkához még tavaly nyáron. A szakmacsoport tevékenységéről utoljára decemberben a parlament kulturális bizottságában adott hírt. Számos olyan új oktatási irányelvet ismertetett, amely szakmai berkekben is reménykeltő volt. Az akadémikus ugyanakkor nem tudatta, konkrétan mikor kerülhet a kormány elé a kidolgozott javaslatuk.

A Csépe Valéria és a kabinet közötti ellentétről korábban több meg nem erősített információt is kaptunk. Ezzel összefüggésben Mendrey László is arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy információi szerint szakmai nézetei miatt Csépe Valéria is „kegyvesztett” lett a kormánynál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.09.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.