Jövőre 80 milliárdnál is többe kerül a közmédia

Vég Márton

Vég Márton

2017. október 31., kedd 05:46, frissítve: kedd 10:55

A személyi juttatásokra az ideihez képest 4,3 százalékkal kevesebbet, „mindössze” 8,8 milliárdot fordíthatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre – derül ki a szervezet 2018-as költségvetéséről szóló törvényjavaslatból, amelynek általános vitája kedden kezdődik. A hatóságnál változatlanul 650 fős létszámmal kalkulálnak, így körülbelül 13,5 millió forint személyi költség jut egy munkavállalóra évente. Jelentős megszorításról tehát nem lehet beszélni, főleg úgy, hogy jövőre csökken a munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke is. A legnagyobb kiadási rovatban, a dologi kiadásokban azonban nem lesz semmilyen megszorítás, sőt a 11,1 milliárd forint 5,7 százalékos plusz mozgásteret biztosít az NMHH-nak. A szervezet idén 35,3 milliárd forintból gazdálkodhat, a 2018-ra vonatkozó tervben viszont csak 34,3 milliárd forint szerepel.

Nincs miért izgulni a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) dolgozó több mint kétezer embernek sem. A közmédia adásait idén is 79,9 milliárd forintért láthatták a nézők, 2018-ban, a választás évében azonban kicsivel, de bőségesebb lesz a büdzsé: 80,7 milliárd forint szerepel a törvénytervezetben. A közvetlenül az adófizetőktől érkező hozzájárulás 70,1 milliárd forintról 71,2 milliárd forintra hízik, míg a kereskedelmi bevételek 8,5 milliárd forintot érhetnek majd el. Az NMHH legutóbbi felméréséből kiderül, hogy például az M1 állami hírcsatornánál a megszólalások háromnegyede származik kormánypárti szereplőtől. A Déli és az Esti krónikában ugyan valamivel kevesebb „teret” kaptak a fideszesek, mint az M1-en (és a TV2-nél), de – áprilist leszámítva – itt beszélhettek a legtöbbet a kormánytagok.

Ami a személyi kiadásokat illeti, nyoma sincs megszorításnak az MTVA-nál: az idei 14,3 milliárdról 14,7 milliárd forintra ugranak az összesített fizetések. Az MTVA működése sokkal könnyebb 2015 novembere óta, akkor döntött úgy a kormány, hogy átvállalja a 47 milliárd forintos adósságállományt. A 80,7 milliárd forintos költségvetésből például simán kifizethetik a 6×6 Taxival létrejött, két évre szóló, 500 millió forintos megállapodást. Jelentős tétel a Nielsen Közönségmérés Kft.-vel kötött, 12 hónapos szerződés 246,6 millió forint értékben, ennyiért cserébe megtudják, mennyien nem nézik a négyévesnél idősebb korosztályból az állami csatornákat (M1, M2, M3, M4, M5, Duna és Duna World). Vélhetően telik majd az állami média Kunigunda útján lévő székházának további modernizálására is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.31.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.