Jövőre sem enged a kormány a tankönyvpiaci szigorból

Nemzetiségi és hazafias nevelésről szóló kiadványokat is várnak a magánkiadóktól – Fű alatt rendelnek az iskolák?

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2016. december 30., péntek 07:24, frissítve: péntek 15:07

Hiába írnának új irodalom-, matematika-, történelem- vagy egyéb közismereti tankönyveket a magánkiadók, jövőre sem engedélyezik, hogy az állam által elismert tankönyvek jegyzékére kerüljenek – derült ki a Magyar Nemzet által megismert decemberi kormányzati felhívásból. Ennek az az oka, hogy az érintett kiadók 2013 óta csak akkor kezdhetnek a tankönyvek akkreditációjába, ha az elkészítésükre miniszteri felhívást ír ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Ám a jövő évre vonatkozó felhívás – az eddigi esztendőkhöz hasonlóan – nem tartalmaz közismereti tárgyú tankönyveket. Így jelenleg a kiadók csak olyan témákban írhatnak tankönyveket a dokumentum szerint, mint amilyen például a nemzetiségi vagy hazafias nevelés oktatása, a sajátos nevelési igényű gyermekekre szabott kiadványok vagy a nyelvkönyvek. A nyelvkönyveket leszámítva pedig e tankönyvtípusok gyártása csak abban az esetben éri meg a kiadóknak, ha mellette a nagyobb példányszámban kiadott könyvek gyártására is lehetőséget kapnak, hiszen drága a fejlesztés, az eladott példányszám pedig alacsony. Az állam így abból a szektorból vonul ki, amelyben éppen nagyobb szerepvállalásra volna szükség.

Ugyanakkor az állami tankönyvek minőségét sok kritika érte. Mint a Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, például a januártól megszüntetésre ítélt állami háttérintézmény, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet saját kutatása szerint is csak a megkérdezett tanárok 22,7 százaléka használta volna szívesen a következő évben is a kísérleti tankönyveket. Az állam egyébként mintegy 700 ezer gyermek számára biztosított ingyenesen tankönyvet.

– Nem meglepő, hogy nem adnak több lehetőséget a kiadóknak – így nyilatkozott lapunknak Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke. Közölte, a kialakult helyzet ellenére a iskolák egy része a mai napig megveszi a magánkiadók könyveit. Ugyanis voltak olyan kiadók, amelyek annak ellenére is befejezték egy-egy tankönyvcsaládjuknak a 2013-ban bevezetett Nemzeti alaptantervhez igazítását, hogy a felsőbb évfolyamoknak szóló könyveik engedélyeztetésére már nem kaptak lehetőséget. – Ezeket a könyveket az iskolák fű alatt csak-csak rendelik – mondta. Annak ellenére is, hogy hivatalos úton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon vagy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-n keresztül a szóban forgó kiadványokat nem lehet megszerezni. Így – a Tanosz elnöke szerint – az is előfordul, hogy az intézmények megrendelik az állami tankönyveket, de emellett „feketén” is beszerzik a magánkiadók példányait, ez pedig „iszonyú pénzkidobás”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.30.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.