Józsefvárosi rendelőfelújítás: történt bűncselekmény, de már nem nyomoznak

MN

2017. augusztus 22., kedd 16:59, frissítve: kedd 22:07

Felfüggesztették a nyomozást annak a nagy értékű, VIII. kerületi közbeszerzésnek az ügyében, amelyet valótlan információk közlésével nyert el egy építőipari konzorcium – írja a Direkt36.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást tavaly ősszel, de a portál szerint most arra hivatkozva függesztették fel az eljárást, hogy a bűncselekmény megtörtént ugyan, de az elkövető kilétét nem tudták megállapítani.

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítására vonatkozó, 2014-ben lebonyolított közbeszerzés visszásságait ugyancsak a Direkt36 tárta fel egy tavalyi cikkében. A csaknem egymilliárd forintos megbízást az EU-Line Zrt. nevű cég által vezetett konzorcium nyerte el, és a pályázat során bizonyítania kellett, hogy korábban csinált már hasonló munkát.

A cégcsoport azt állította, hogy egyik tagjának a távoli Uruguayban volt már a követelményekben szereplő megbízása, azonban a Direkt36 kiderítette, hogy ez nem volt igaz. A referenciaként hozott uruguayi beruházás ugyan valóban megtörtént, de dokumentumok és Uruguayban gyűjtött információk bizonyítják, hogy a józsefvárosi munkánál feltűnő cég valótlanságokat állított az ottani építkezésről.

Az ügyben végül a cikk alapján a feljelentéseiről ismert Tényi István tett feljelentést, és ő értesítette most a Direkt36-ot arról, hogy a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. A Tényinek elküldött rendőrségi határozatban az szerepel, hogy „a hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény megvalósult”. Hozzátették azonban, nem sikerült bizonyítani azt, hogy az EU-Line vezérigazgatója tisztában volt azzal, hogy hamis igazolást nyújt be. „A nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, amelyek alapján a valótlan tartalmú hamis magánokiratot szándékosan felhasználó személy kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges” – áll a rendőrségi határozatban, amely szerint ha az elévülési határidőn belül „az elkövető kiléte megállapítást nyerne”, akkor ellene eljárást indítanak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Auróra utcai rendelőintézet felújítása már a múlt év végén befejeződött. A Kocsis Máté fideszes polgármester által vezetett kerületi önkormányzat korábban azt közölte a Direkt36-tal, hogy nem vizsgálja a közbeszerzést. „Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát” – írták még tavaly szeptemberben.

Az EU-Line Zrt. az Auróra utcai beruházásról szóló cikk megjelenése óta újabb megbízásokat is elnyert a VIII. kerületi önkormányzattól – teszi hozzá a Direkt36.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.