Július 1-jén tovább csökken a rezsi

GB

2013. március 13., szerda 14:45, frissítve: szerda 15:15

Törvénybe foglalná a Fidesz a július 1-jével érvénybe lépő tízszázalékos rezsicsökkentést. A jogszabály a már január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentési kötelezettséget is rögzítené.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz témáért felelős politikusa szerdán terjesztett törvényjavaslatot a parlament elé a rezsicsökkentés végrehajtásáról. Az indítvány a költségek mérséklése mellett előírja, hogy a szolgáltatók kötelesek tájékoztatni a fogyasztókat a díjak csökkenésének megvalósulásáról.

A fideszes javaslat szerint a szolgáltatási szerződés megszegésének minősül, ha a szolgáltatók nem teljesítik rezsicsökkentési kötelezettségüket. Ha a fogyasztóvédelmi hatóság is megállapítja a szerződésszegést, a cégeknek tízezer forint kötbért kell fizetniük az érintett lakossági fogyasztóknak a hibás számlák után. A javaslat egyúttal a vízszámlák egységesítését is célul tűzi.

Ugyancsak a vízszolgáltatást érinti az a kezdeményezés, amely alapján az energiahivatal a kizárólagosan állami tulajdonban álló gazdasági társaság víziközmű-szolgáltatókénti működését engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására, határozatlan időtartamra engedélyezné. Ezt azzal magyarázza az előterjesztő, hogy a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására a meglévő víziközmű-szolgáltatók általában nem szívesen vállalkoznak. Ezért ebben az esetben indokolt, hogy az állam aktívabb szerepet vállaljon a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében. Ennek jogszabályi lehetőségét teremti meg az indítvány azzal, hogy az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok esetében az általánostól külön szabályokat alkot a közérdekű üzemeltetési feladatok ellátására – írta.

Németh Szilárd továbbá felhatalmazást adna a kormánynak arra, hogy rendeletben állapítsa meg az ügyfélszolgálatok típusára, elhelyezésére és működtetésére vonatkozó részletes szabályokat. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

A fideszes képviselő indoklásában azt írja: a javaslat célja, hogy a kormány által meghatározott rezsicsökkentés a lakossági fogyasztók számláján ténylegesen jelentkezzen, valamint hogy erről a szolgáltatók tájékoztatást adjanak. A már január 1-jével elrendelt rezsicsökkentés törvénybe foglalását annak maradéktalan biztosításával magyarázta a politikus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az energiahivatal is védhetné a rezsicsökkentést

Ha az Országgyűlés csütörtökön elfogadja az energiahivatal megerősítéséről szóló előterjesztést, akkor a hivatal a jövőben a saját maga által alkotott rendeletekkel is meg tudja védeni a rezsicsökkentés érdekében hozott határozatait – indokolta a Fidesz frakcióvezetője kedden azt, hogy képviselőcsoportja rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a javaslat csütörtöki elfogadása érdekében. Rogán Antal sajtótájékoztatóján a gáz- és villamosenergia-törvény keddi módosítása kapcsán azt mondta, „elértük azt, hogy bebiztosítottuk az energiahivatal eddig hozott határozatait”. Mivel a kormányoldal számít további külföldi és belföldi nyomásgyakorlásra, a Fidesz-frakció képviselői elsőként csatlakoznak az elnökség által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez – fűzte hozzá.

Rogán kedden a Kossuth rádió egyik műsorában jelentette be, hogy a rezsicsökkentés megvédése érdekében rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez csütörtökre a Fidesz-frakció. Arra a felvetésre, miért nem várják meg a jogerős döntést, a Fidesz frakcióvezetője közölte, ha megvárnák, az olyan lenne, mintha tehetetlenül néznék, hogy elgázolja őket a vonat.

Hétfői napirend előtti felszólalásában arcátlanságnak minősítette a miniszterelnök, hogy az energiaszolgáltatók bíróságon támadták meg a tízszázalékos rezsicsökkentést. Azt pedig botrányosnak nevezte, hogy a bíróság – első fokon – a cégeknek adott igazat. A kormányfő jelezte, a kabinet a magyar emberek érdekeit nézi, ezért folytatja a tarifák csökkentését.

Kivételes sürgős eljárást követően már kedden elfogadta a parlament azt a hétfőn tárgyalt kormányzati előterjesztést, amely megtiltja az ágazati és egyéb különadók fogyasztókra terhelését az áram- és földgázszolgáltató vállalatoknak. Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára hétfőn a javaslat kapcsán elmondta, megengedhetetlen, hogy a szolgáltatók jelentős hasznuk ellenére is ezzel a gyakorlattal éltek. Hangsúlyozta, a kormány azt szeretné, hogy az érintett cégek busás hasznukból fedezzék többletterheiket, ne pedig a fogyasztói árak emeléséből.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.