Kamarába terelnék az újságírókat

MN

2018. január 27., szombat 10:36, frissítve: szombat 12:25

Tervek szerint még az idén ősszel, de a legkésőbb 2019 tavaszáig létrejönne egy olyan újságírói kamara, amely az érdekvédelem mellett számos kötelezettséget is előírhatna a csatlakozó újságíróknak, valamint a laptulajdonosoknak – tudta meg a Népszava.

Az elképzelések szerint a kamarába nem volna kötelező belépni, ám a tagoknak olyan előnyök járnának, amik miatt – mint a lap forrásai fogalmaztak – minden újságíró szeretne majd taggá válni.

A Népszavának nyilatkozó ötletgazdák hangsúlyozták, hogy egyelőre rendkívül képlékeny tervről van szó, számos eleme nem tisztázott. Azt is kiemelték, hogy elsősorban az érdekvédelem a cél, ezért „a szakma megosztottsága és kiszolgáltatottsága miatt” olyan törvényjavaslatokat kezdeményeznének, amelyek – állításuk szerint – javítanák az újságírók helyzetét.

A lap szerint az elképzelések között szerepel, hogy

  • csak olyan kiadó nevezhetné magát országos médiának, amely tagja a kamarának, elfogadja a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalja, hogy csak kamaratagokat alkalmaz,
  • az újságírók csak bejelentve – tehát nem számlásként – dolgozhatnának, és egy bizonyos bérszintnél nem kereshetnének kevesebbet,
  • fölvetődött, hogy a kamaratagok – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – nyugdíjkedvezményt, vagy akár kedvezményes utazási lehetőséget kapjanak.

Ahhoz, hogy valaki kamarataggá váljon, meg kellene felelnie több elvárásnak is: például előírhatnák, hogy csak bizonyos képzettség vagy tapasztalat megléte esetén léphet be valaki, és el kellene fogadnia a szakmai és etikai szabályokat. A legfontosabb érv a tagság mellett az volna, hogy licenc nélkül nem lehetne a nagyobb orgánumoknál dolgozni. „Fel akarunk lépni az ellen, hogy a kiadók fillérekért alkalmazzák az újságírókat, valamint hogy megfelelő képességek hiányában dolgozzon valaki ebben a szakmában” – fogalmazott egyik forrás. A kiadókat akár adókedvezménnyel, vagy különadó kivetésével is ösztönözhetné, hogy elfogadják a kamara szabályait.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Úgy tudják, a szabályozás nem vonatkozna a kisebb kiadványokra, tehát továbbra is lehetne blogokat, de akár nagyobb újságokat is működtetni kamarai tagság nélkül. A különbség az lenne, hogy a nagyobb orgánumoknak más minősítésük volna, így pedig „az olvasó tudná, hogy milyen lappal van dolga”.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, aki korábban a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója is volt, a lap megkeresésére annyit erősített meg, hogy egy ideje tárgyalnak már ezekről a tervekről, ám állítása szerint egyelőre semmilyen konkrét javaslat nem fogalmazódott meg. Úgy vélte, a külföldi laptulajdonosok az utóbbi években visszaéltek a helyzetükkel, ezért elengedhetetlen, hogy „a szakma összefogjon”. Megjegyezte, hogy nem politika által vezérelt ez az elképzelés, az érdekvédelem, valamint a szakmabeli viszonyok rendezése a céljuk.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke úgy reagált: ha a kormányoldal tenni szeretne valamit a magyar sajtó törvényes működéséért, akkor hagyjon föl a médiatörvény, illetve az alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó szakaszainak szisztematikus megsértésével.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.