Kampány közben bújtatják Kósát

2018. március 20., kedd 19:57, frissítve: szerda 07:34

Elmaradt kedden Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Budapest XVI. kerületi választási fóruma, a helyszínen megjelent néhány érdeklődő csalódottan fordult vissza a bejárattól. A fórumot fokozott sajtóérdeklődés kísérte, akik választ vártak volna a minisztertől 1300 milliárd forintos örökösödési botrányára. A helyszínül szolgáló Erzsébetligeti Színház munkatársa úgy tudja, a szervezők „technikai okokból” mondták le a fórumot, amit április 5-én pótolna a Fidesz.

Kósa Lajos elzárkózik a sajtó kérdései elől, kizárólag válogatott közönség előtt vállal szereplést, amióta nem tud koherens válaszokat adni a rendkívüli csalási ügyre vonatkozó kérdésekre. Kedd délelőtti pécsi látogatása során annyira zavarba jött a sajtó jelenléte miatt a szolgálati autójának sofőrje, hogy nem tudott befordulni a polgármesteri hivatal kapuján, és ezt az autó karosszériája bánta. Végül sikerült úgy bejuttatni a miniszter a hivatalba, hogy ne kelljen találkoznia a kritikus sajtóval. Emlékezetes, hétfőn Debrecenben burkolózott mély hallgatásba Kósa, akkor az utcán több száz méteres séta közben próbálták szóra bírni az újságírók.

Lapunk mutatta be azt a hiteles közjegyzői okiratot, amely bizonyítja, hogy Kósa Lajos miniszter, volt debreceni polgármester és fideszes volt frakcióvezető hihetetlenül nagy összeg, 4,3 milliárd euró fölött rendelkezhetett. Bár a miniszter magyar államkötvények vásárlására használhatta volna fel egy csengeri nő örökségét, egy külön okirat azt igazolja, hogy Kósa bebiztosította, hogy az édesanyja mindenképp részesüljön 800 millió forinttal az örökségből. A miniszter aszerint változtatta álláspontját, ahogy az ügy egyre több részlete került napvilágra: korábban tagadta, majd elismerte a csengeri asszonnyal kötött megállapodást. Azóta újabb magyarázattal állt elő, miszerint „minden okirat hamis”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.21.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.