Karácsony Gergely: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát!”

2018. március 13., kedd 17:07, frissítve: kedd 19:14

Bécsben fogadta hivatalában Karácsony Gergelyt Christian Kern volt kancellár, aki Ausztria Szociáldemokrata Pártja, az SPÖ elnökeként biztosította támogatásáról a testvérpárt MSZP-t. Mindkét politikus kiemelte, hogy az április 8-i választások jelentősége túlmutat Magyarországon. Kern kifejtette, nem tud mit kezdeni az orbáni illiberális demokrácia fogalmával, egy demokrácia ugyanis alapvetően liberális. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg kormányon lévő szabadságpárt a példaképének tartja a Fideszt és már három minisztere is látogatást tett Magyarországon, hogy Orbánnak udvaroljon. „Mi azonban a másik Magyarországot fogadjuk” – tette hozzá.

Karácsony Gergely továbbpörgette a volt kancellár gondolatmenetét: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát. Ausztriában is vannak ennek jelei.”

A liberális demokrácia visszaállítása ráadásul nem is elég a zöld–baloldali politikus szerint: „Nem egyszerűen liberális demokráciát szeretnénk, hanem szociális demokráciát, ahol nemcsak szabadság van, hanem egyenlőség is.” Majd röviden összefoglalta az osztrák sajtó képviselőinek az orbáni rendszer lényegét: az EU pénzén hergelik a népet „Brüsszel” ellen, miközben a jelenlegi költségvetési ciklusban 900 milliárd forintot kaptak az uniótól, ráadásul a 2020-ig tartó időszak forrásainak a 96 százalékát már elköltötték.

A Falter és a Kurier újságírója rákérdezett a Jobbikkal való esetleges együttműködésre, koordinációra. Karácsony úgy fogalmazott: – Van egy olyan magyar mondás, hogy az ellenségem ellensége még nem a barátom! A magyar baloldal és a Jobbik közti kapcsolatot is ez jellemzi. Nem hullatok könnyeket, ha néhány körzetben a Jobbik viszi el a mandátumot a Fidesztől, a legtöbb körzetben azonban a „változás szövetsége” jelzővel illetett ballib tömb lehet a kihívó.

A Magyar Televízió riporternője a volt kancellárt kérdezte, hogy lát-e összefüggést az utóbbi évek osztrák menekültpolitikája és a minapi késes merénylet között. Christian Kern szerint az utóbbi években csökkent a bűnözés, a megnövekedett migrációból fakadó problémákat pedig megfelelő integrációs politikával lehet kezelni. Ha pedig valaki bűncselekményt követ el, arra a törvény szigorának a születési helyre való tekintet nélkül kell lecsapnia!

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.