Karácsony Gergely: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát!”

2018. március 13., kedd 17:07, frissítve: kedd 19:14

Bécsben fogadta hivatalában Karácsony Gergelyt Christian Kern volt kancellár, aki Ausztria Szociáldemokrata Pártja, az SPÖ elnökeként biztosította támogatásáról a testvérpárt MSZP-t. Mindkét politikus kiemelte, hogy az április 8-i választások jelentősége túlmutat Magyarországon. Kern kifejtette, nem tud mit kezdeni az orbáni illiberális demokrácia fogalmával, egy demokrácia ugyanis alapvetően liberális. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg kormányon lévő szabadságpárt a példaképének tartja a Fideszt és már három minisztere is látogatást tett Magyarországon, hogy Orbánnak udvaroljon. „Mi azonban a másik Magyarországot fogadjuk” – tette hozzá.

Karácsony Gergely továbbpörgette a volt kancellár gondolatmenetét: „Az orbánizmus egy betegség, ami fertőzi Európát. Ausztriában is vannak ennek jelei.”

A liberális demokrácia visszaállítása ráadásul nem is elég a zöld–baloldali politikus szerint: „Nem egyszerűen liberális demokráciát szeretnénk, hanem szociális demokráciát, ahol nemcsak szabadság van, hanem egyenlőség is.” Majd röviden összefoglalta az osztrák sajtó képviselőinek az orbáni rendszer lényegét: az EU pénzén hergelik a népet „Brüsszel” ellen, miközben a jelenlegi költségvetési ciklusban 900 milliárd forintot kaptak az uniótól, ráadásul a 2020-ig tartó időszak forrásainak a 96 százalékát már elköltötték.

A Falter és a Kurier újságírója rákérdezett a Jobbikkal való esetleges együttműködésre, koordinációra. Karácsony úgy fogalmazott: – Van egy olyan magyar mondás, hogy az ellenségem ellensége még nem a barátom! A magyar baloldal és a Jobbik közti kapcsolatot is ez jellemzi. Nem hullatok könnyeket, ha néhány körzetben a Jobbik viszi el a mandátumot a Fidesztől, a legtöbb körzetben azonban a „változás szövetsége” jelzővel illetett ballib tömb lehet a kihívó.

A Magyar Televízió riporternője a volt kancellárt kérdezte, hogy lát-e összefüggést az utóbbi évek osztrák menekültpolitikája és a minapi késes merénylet között. Christian Kern szerint az utóbbi években csökkent a bűnözés, a megnövekedett migrációból fakadó problémákat pedig megfelelő integrációs politikával lehet kezelni. Ha pedig valaki bűncselekményt követ el, arra a törvény szigorának a születési helyre való tekintet nélkül kell lecsapnia!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.