Karácsony megszólalt, de nem derült ki, hogy közös miniszterelnök-jelölt-e

2017. december 7., csütörtök 20:26, frissítve: péntek 07:57

Kell egy közös ajánlat – erről beszélt Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje csütörtök este az ATV műsorán, aki szerint az ellenzéki pártoknak vissza kell térni a közös program, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt politikájához. A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy sajtóhírek szerint ő lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje is. Karácsony ezzel kapcsolatban azt mondta: „ha az MSZP elfogad engem miniszterelnök-jelöltként, akkor azt az MSZP el fogja mondani”. A felvetésre, hogy nincs-e ilyen tárgyalás, kitérően annyit válaszolt: nem vett részt olyan egyeztetésen, amelynek az lett volna az elsődleges kérdése, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. „Beszéljünk erről őszintén, én nem tudok olyan felmérést, amiben ne én lennék az ellenzék legnépszerűbb politikusa” – mondta a beszélgetés egy pontján, később hozzátéve, hogy ma az ellenzék rosszabbul áll, mint négy éve, ezt a folyamatot kell megfogni és hitet adni az embereknek. Feltette azt a kérdést is: ha az ellenzéki pártok nem tudják „egymás szagát elviselni”, akkor miért várják el, hogy a választópolgárok megmozduljanak?

Karácsony szavait az ATV műsorának következő vendége, a szocialista Molnár Zsolt úgy kommentálta: mély szimpátiával hallgatta Karácsonyt, és azt kívánja neki, hogy „az Erő legyen Gergővel és az ellenzékkel”. [Újabb idézet a Csillagok háborújából a magyar közéletben! A jelek szerint Orbán Viktor divatot teremtett – a szerk.] Molnár is úgy vélte: teljes körű együttműködés kell a demokratikus pártok részéről, „Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül nincs kormányváltás”. Az MSZP-s képviselő egyébként Karácsonyt maximálisan alkalmasnak tartja a miniszterelnök-jelöltségre. Molnár azt is állította, hogy – a saját miniszterelnök-jelöltet egyelőre kiállítani képtelen – MSZP „példátlanul rendezetten” készül a választásra.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.