Karácsony megszólalt, de nem derült ki, hogy közös miniszterelnök-jelölt-e

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. december 7., csütörtök 20:26, frissítve: péntek 07:57

Kell egy közös ajánlat – erről beszélt Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje csütörtök este az ATV műsorán, aki szerint az ellenzéki pártoknak vissza kell térni a közös program, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt politikájához. A politikust annak kapcsán kérdezték, hogy sajtóhírek szerint ő lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje is. Karácsony ezzel kapcsolatban azt mondta: „ha az MSZP elfogad engem miniszterelnök-jelöltként, akkor azt az MSZP el fogja mondani”. A felvetésre, hogy nincs-e ilyen tárgyalás, kitérően annyit válaszolt: nem vett részt olyan egyeztetésen, amelynek az lett volna az elsődleges kérdése, hogy ki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. „Beszéljünk erről őszintén, én nem tudok olyan felmérést, amiben ne én lennék az ellenzék legnépszerűbb politikusa” – mondta a beszélgetés egy pontján, később hozzátéve, hogy ma az ellenzék rosszabbul áll, mint négy éve, ezt a folyamatot kell megfogni és hitet adni az embereknek. Feltette azt a kérdést is: ha az ellenzéki pártok nem tudják „egymás szagát elviselni”, akkor miért várják el, hogy a választópolgárok megmozduljanak?

Karácsony szavait az ATV műsorának következő vendége, a szocialista Molnár Zsolt úgy kommentálta: mély szimpátiával hallgatta Karácsonyt, és azt kívánja neki, hogy „az Erő legyen Gergővel és az ellenzékkel”. [Újabb idézet a Csillagok háborújából a magyar közéletben! A jelek szerint Orbán Viktor divatot teremtett – a szerk.] Molnár is úgy vélte: teljes körű együttműködés kell a demokratikus pártok részéről, „Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül nincs kormányváltás”. Az MSZP-s képviselő egyébként Karácsonyt maximálisan alkalmasnak tartja a miniszterelnök-jelöltségre. Molnár azt is állította, hogy – a saját miniszterelnök-jelöltet egyelőre kiállítani képtelen – MSZP „példátlanul rendezetten” készül a választásra.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.