Karácsony: Orbán az alkalmatlanságát jelentette be a téli rezsicsökkentéssel

MN

2018. március 7., szerda 21:02, frissítve: szerda 22:11

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy véli, Orbán Viktor kormányfő „az alkalmatlanságát jelentette be a téli rezsicsökkentéssel” – számolt be az MTI.

Karácsony Gergely szerdán Siófokon, a pártszövetség jelöltbemutató rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: másként nem lehet értelmezni, hogy valaki, aki „a nyolc év teljhatalmú kormányzása” alatt sok mindent tehetett volna a magyar emberek jobb életéért, a választások előtt tizenkétezer forintos „rezsialamizsnával” akarja lekenyerezni őket.

Hozzátette, a korábbi kampányban gyakran hangoztatott rezsicsökkentés valójában rezsinövelés volt: az állam nyerészkedett a gáz lakossági árán, hiszen jóval kisebb mértékben csökkentette, mint ahogy azt a világpiaci árak változása megengedte volna. Számításaik szerint így átlagosan 70 ezer forinttal rövidítették meg a háztartásokat az elmúlt években – jegyezte meg.

„A hetvenezerből tizenkétezret most nagy kegyesen vissza akarnak adni, s azt kérik, cserébe legyünk hálásak. Erre azt tudjuk mondani, hogy nem” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Karácsony Gergely hangsúlyozta, azért van szükség változásra, hogy a kormány ne a kampányban és ne alamizsnaként, hanem minden évben jelentősen csökkentse a gáz lakossági árát.

Jelezte: az MSZP–Párbeszéd választási győzelme esetén az átlagfogyasztásig 30 százalékkal csökkentené a gáz árát, visszakapcsolná az elmúlt években nemfizetés miatt a szolgáltatásból kizárt 100 ezer fogyasztót, továbbá olyan energiahatékonysági programot indítanának, amely lehetővé tenné a háztartások fűtésköltségeinek csökkentését.

– Nem kérünk az alamizsnából, tisztességes gázárpolitikát követelünk a kormánytól – jelentette ki, majd hozzáfűzte, hogy április 8-a után olyan kormányt kell hatalomra juttatniuk a választóknak, amely az év minden napján szolgálni akarja őket.

Karácsony Gergely ennek eléréséhez a pártszövetség Somogy megye siófoki körzetében induló jelöltjét, Magyar György ügyvédet ajánlotta a szavazók figyelmébe.

Helyben és országosan is olyan jelöltekre kell szavazni, akik esélyes kihívói a Fidesz–KDNP indulóinak, Magyar György ilyen jelölt – közölte.

Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva leszögezte: esze ágában sincs lebontani az illegális migráció ellen az országhatáron felállított kerítést, „bármit állít is a Fidesz”.

Úgy fogalmazott: a kerítés sokak számára fontos szimbólum, szimbóluma annak is, hogy Magyarországon olyan kormány van, amely a politikai közbeszédet egy témára próbálja leegyszerűsíteni, és ebben a témában is hazudik. Indoklása szerint 2015-ben voltak menekültek Magyarországon, a Fidesz óriási kampányt csinált, hogy nem szabad a menekülteket befogadni, majd mégis ezt tette.

Karácsony Gergely a Jobbikkal való együttműködésre vonatkozó kérdésre azzal reagált, hogy a Jobbik erről meglehetősen elutasító álláspontot fogalmazott meg, így ma nem lát rá lehetőséget.

Magyar György arról szólt: az egyéni körzetekben meg kellene egyezni, ellenkező esetben a jelöltek „kioltják egymást”.

A képviselőjelölt arra a kérdésre, szerencsésnek tartja-e, hogy az Európai Bizottság kedden megjelent országjelentésének elkészítésében a fia is részt vett, és ez a kampányidőszakban nyilvánosságra került, azt válaszolta: az a szerencsétlen, aki az ő jelöltségét és a fia munkáját összekapcsolja.

Közölte: a fia 43 éves, jól felkészült EU-jogász, aki Brüsszelben tisztviselő, és ha azt a feladatot adják neki a főnökei, hogy végezzen el egy joghamonizációs szakmai feladatot, elvégzi, nem köteles erről neki beszámolni. Úgy vélte, ha valaki ezt „ráhúzza” a kampányra, az őt minősíti, nem a családjukat.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztató után bemutatta Magyar Györgyöt a Kálmán Imre Kulturális Központban megjelent érdeklődőknek.

Az Index is beszámolt arról, hogy az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, hogy április 8-a után nem egyszeri, kampányhoz igazított Erzsébet-utalványt fognak kapni a nyugdíjasok, hanem minden évben egységes 13. havi nyugdíjat. És hogy eddig 70 ezer forinttal növelték a családok rezsijét, ehhez képest a 12 ezer forint elég csekély jóváírás.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.