Karácsony szerint blöff az LMP–MSZP-megállapodás

MN

2018. április 3., kedd 17:37, frissítve: kedd 22:43

Kacsának nevezte az MSZP és az LMP közötti megállapodást Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Közölte: „Senki nem örülne jobban az ellenzéki megállapodásnak, mint én, ám az Indexen megjelent hír az LMP és az MSZP közötti megállapodásról sajnos kacsa. A két párt nem tárgyalt ma egymással, sőt eleve nincs is érdemi tárgyalás a pártok között. A mi ajtónk továbbra is nyitva áll, ám a sajtón keresztüli nyomásgyakorlás nem járható út.”

Ezzel szemben LMP-s forrásokból portálunk úgy értesült, hogy zajlanak a tárgyalások a visszaléptetésekről, de végleges megállapodás még nem született.

Az Index alapján korábban azt írtuk, hogy az LMP és az MSZP több körzetben is megállapodott, hogy visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket, hogy lehetőleg egy igazán esélyes baloldali ellenzéki maradjon a Fidesszel szemben. Sajtóértesülések szerint szóba kerülhetett a belvárosi, a gödöllői, a szegedi és a csepel–soroksári körzet, ahol megállapodtak abban, hogy az első kettőben az MSZP, az utóbbi kettőben az LMP lép vissza a másik javára.

Végül a szocialisták kedd esti kampányrendezvényén derült ki, hogy valójában hogyan is képzeli az MSZP–P a visszalépéseket: Karácsony Gergely arról beszélt, hogy hajlandók tárgyalást kezdeményezni az Együtt-tel és az LMP-vel négy körzetről: Csepel–Soroksár, Budapest-belváros, Gödöllő és Szekszárd. Az MSZP–P miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a szocialisták hajlandók visszalépni az LMP vagy az Együtt javára ezekben a körzetekben azzal a feltétellel, hogy akikkel sikerül megállapodniuk a visszahívásról, cserébe visszaléptetik indulójukat az összes nyerhető körzetben az MSZP javára.

„Nem alibizni akarunk, hanem választásokat nyerni” – fogalmazott Karácsony, hozzátéve, hogy az MSZP már 48 helyen visszalépett úgy, hogy a kisebb pártoknál három-négyszer nagyobb a támogatottsága. Mint mondta, ha elkezdik a tárgyalásokat, azt reméli, szerdán már jutnak valamire.

 

Az LMP-s Ungár Péter kedd este ezt posztolta a Facebook-on:

Az MSZP 3:27-es ajánlatot tett az LMP-nek.

1. Karácsony Gergely mai bejelentése nem ajánlat, hanem visszautasítás. Karácsony Gergely pontosan tudta, hogy egy ilyen ajánlatba az LMP soha nem fog belemenni. Mert soha nem a megállapodás volt a céljuk, hanem az, hogy elmondhassák, hogy miattunk nem lehet. Pedig ez nem igaz. 

2. Az MSZP csak a DK részére lépett vissza, más javára nem. 

3. Az MSZP azért hajlandó csak négy helyen visszalépni, mert különben elvesztik a kampánytámogatásuk felét. Nem a győzelmi esélyeket, hanem a pénzt akarják maximalizálni. 

4. Az MSZP és Karácsony Gergely ma újra bebizonyította, hogy nem a kormányt akarja leváltani, hanem minél több politikusuknak akar még négy évet a parlamentben. Mert ez a párt a túlélésre játszik, másra nem.

5. Az LMP tisztességes megállapodást szeretett volna, ez sokminden, de nem tisztességes.

 

 

 

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.