Kecskemét nem adja ki az OLAF-jelentést az ellenzéki képviselőknek

MN

2018. február 27., kedd 10:56, frissítve: kedd 17:27

„Tekintettel arra, hogy a közvilágítás fejlesztése a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő ügy, ezért annak lezárásáig sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem jogosult nyilatkozni” – zárta rövidre kedd reggeli közleményét a kecskeméti városháza, amelyben arra reagáltak, hogy ellenzéki képviselők úgynevezett árnyék-vizsgálóbizottsága épp náluk kezdené az úgynevezett Elios-ügy kivizsgálását.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Szilágyi György jobbikos és Harangozó Tamás szocialista képviselők hétfőn jelentették be az alternatív vizsgálóbizottság megalakítását, amely szándékuk szerint még a választások előtt feltárná a Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez kötődő gyanús tendereket. A képviselők kedden Kecskeméten kezdenek, hogy betekintsenek a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésének a városra vonatkozó részébe.

Csakhogy a kecskeméti polgármesteri hivatal szerint ez nem lehetséges, mivel az OLAF-jelentés nyomán elrendelt nyomozást folytató NNI épp pénteken tájékoztatta őket, hogy a közvilágítás-fejlesztési pályázatokkal kapcsolatos dokumentumokat lefoglalja. „Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni” – áll a közleményben. 

Az Átlátszó már korábban kikérte az összes érintett önkormányzattól az OLAF-vizsgálat rájuk vonatkozó részét – ezeket a brüsszeli hivatal már tavaly októberben megküldte a polgármestereknek, akik mélyen hallgattak róla. Elsőként Mórahalom válaszolt, és elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. A mórahalmi ügy sokban hasonlít a többi, eddig ismertté vált pályázatra, de van egy érdekessége: a városban két cég adott be pályázatot a meghívásos tenderre, de az OLAF-nak az Elios riválisának ügyvezetője azt mondta: ők nem is indultak közbeszerzésen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.